Herpes virus se vrátil. Ryby v Sopřečském rybníku čeká likvidace

27. červenec 2020 10:20

Na Pardubicko se po roce zase vrátila kapří nákaza. Veterináři potvrdili ohnisko koi herpes viru v Sopřečském rybníku. Je to první letošní zaznamenaný výskyt onemocnění v Česku.

Skoro devadesátihektarová nádrž leží jen pár kilometrů od Buňkova, kde nemoc decimovala ryby vloni i předloni. Podle Radka Axmanna z pardubické veterinární správy proto návrat viru velké překvapení není. „Víme, že ten virus se v okolí pohyboval. Takže pravděpodobně prostřednictvím nějakých rybožravých ptáků se přenesl i na tento rybník,“ říká Radek Axmann.

Čtěte také

Vloni museli rybáři vylovit a zlikvidovat obsádku devíti nádrží v okolí Přelouče a Heřmanova Městce. Podobný scénář se bude opakovat i v Sopřeči. Rybník patří pod Rybniční hospodářství Lázně Bohdaneč. Majitel firmy Adolf Vondrka odhaduje, že celkové množství ryb bude kolem 80 až 90 tun. Teoreticky sice existuje možnost je odprodat, ale znamenalo by to zvýšené náklady na převoz a sanaci, a podle Vondrky také není pravděpodobné, že se podaří najít zpracovatele, který by tak velké množství odebral. Reálnější je tak usmrcení ryb.

Postupné odlovy začnou v září, rybník musí být prázdný o měsíc později. Na dezinfekci nádrže mají rybáři od veterinářů lhůtu do konce listopadu.

Spustit audio

Související