Hlinsko - město se srdcem

Hlinsko, které leží na pomezí Železných hor a Žďárských vrchů, kdysi proslavila hlína a hrnčíři. Duch dávných tradic tu ale ucítíte doslova na každém kroku. Víc než kde jinde.

V období raného středověku ležela na známé obchodní cestě vedoucí na Moravu osada Hlína. Václav IV. ji povýšil na městečko, kterému se kdysi říkalo Hlinské. Dnešní název pochází až z 18. století. Díky ložiskům jílu měly v městečku kdysi své dílny hlavně hrnčíři, později ale také tkalci a působili tu i hračkáři. V dobách pozdějších město proslavil zejména elektrotechnický průmysl, zpracování kožešin i místní pivo.

Půjdem spolu do Betléma

Nejmalebnějším zákoutím Hlinska a srdcem města je tzv. Betlém, zástavba roubených, ale i zděných domků drobných řemeslníků. Pocházejí z 18. a 19. století, kdysi v nich žily rodiny hrnčířů, tkalců, ale také sedláři, ševci nebo řezníci. Do dnešních dnů se ovšem zachovala jen část chalup. Betlém se přesto nestal pouhým skanzenem bez života. I když byste starousedlíky spočítali na prstech jedné ruky, v malých domcích najdete obchůdky, kavárnu, restauraci a samozřejmě také výstavy.

Betlém Hlinsko

V Betlémě, v podkroví turistického informačního centra, si můžete prohlédnout expozici dřevěných hraček z Hlinecka s názvem "Příběh dřevěné panenky". V opravených objektech nahlédnete do dílen a světnic původních obyvatel a seznámíte se nejen s historií Betléma, ale také s tradicí slavných masopustních obchůzek na Hlinecku, které dnes figurují na seznamu nemateriálního kulturního dědictví světové organizace UNESCO.

Není šindel jako šindel

V Hlinsku a okolí se zachovala nejen tradice výroby dřevěných hraček, ale také dřevěných šindelů na pokrytí střech. Tradičními postupy je ve své dílně vyrábí Josef Drlík z Hlinska. K naštípání polotovarů sice využívá hydraulickou štípačku, další opracování, většinou smrkového dřeva a s využitím oboustranného nože, tzv. pořízu, probíhá ovšem jako za starých časů.

Sjezdovka hned za domem

Na Hlinecku najdete hned tři lyžařské areály. Jeden z nich leží přímo na okraji Hlinska. Lyžaři tam na jedné ze sjezdovek přejíždějí silnici první třídy, která vede na Havlíčkův Brod. Samozřejmě bezpečně. Přes silnici totiž vede most pro lyžaře. Ve skiareálu můžete využít tři vleky a také dětský lyžařský park s vlečným lanem, za které se neplatí. Z Hlinska to není daleko ani do skiareálu Trhová Kamenice nebo reálu Hluboká. Okolí města si užijí i běžkaři, z Hlinska lze ve stopě projet až na Novoměstsko.

Skiareál Hlinsko

Město tisíců hraček

Městské muzeum a galerie v Hlinsku se může pyšnit novou sbírkou, pravděpodobně největší kolekcí hraček ve střední Evropě. Získalo ji od soukromého sběratele Františka Kyncla ze Slaného. Jeho rod pochází z Krouny, obce nedaleko Hlinska, kde se dosud zachovala tradice výroby dřevěných hraček. Sbírka čítá na sedm tisíc položek - od hraček lidových po sériové vyráběné kousky, ať už v Česku nebo zahraničí. Součástí kolekce jsou i odborné publikace, kresby, pohlednice, ale také například pexesa. Část sbírky Městské muzeum vystaví na jaře.

Výlet se vyplatí

Při návštěvě Hlinska si určitě zajeďte i do blízkého okolí. V dubnu návštěvnickou sezónu otevírá skanzen na Veselém Kopci. Některé z roubenek jsou původní, některé byly dovezeny z jiných míst Českomoravské vrchoviny. Kromě zemědělských usedlostí si můžete prohlédnout také unikátní technické památky. Na Veselém Kopci se během roku také odehrává celá řada doprovodných programů.

V blízkosti obce Miřetice si můžete prohlédnout pietní místo, osadu Ležáky, kterou 24. června 1942 vypálili nacisté. Na místech, kde kdysi stály domy, dnes najdete žulové pomníky s vytesanými kříži, expozice přibližuje i osudy ležáckých dětí. Při toulkách Hlineckem nevynechejte obec Svobodné Hamry s vesnickou památkovou zónou. Za vidění tu určitě stojí například unikátní vodní hamr z 15. století a zavítat můžete také do starého roubeného hostince z 18. století.

autor: BRA
Spustit audio