Dýňové čatní

Dýně není jen polévka nebo podzimní ozdoba. Využijte tuhle krásně oranžovou zeleninu na přípravu čatní, omáčky která se skvěle hodí k masu nebo sýrům.

Ingredience
  • 1 středně velká dýně hokkaidó
  • 4 kyselejší jablka
  • 6-8 stroužků česneku
  • 2 velké cibule
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • sůl

Postup:
Dýni omyjeme, oloupeme, vydlabeme jádřinec a dužinu nakrájíme na kostičky. Hokkaidó dýni nemusíme loupat, můžeme pokrájet i se slupkou, která dušením změkne.

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni, oloupaná jablka bez jádřinců, koření, oloupaný a na plátky nakrájený česnek, sójovou omáčku a dusíme půl hodiny na mírném ohni. Pokud máme rádi ostřejší chuť, přidáme nakrájenou chilli papričku.

Přidáme rajčatový protlak a případně osolíme.Ještě několik minut podusíme a rovnáme do sklenic, uzavřeme je víčky a obrátíme dnem vzhůru, dokud nevychladnou. Podáváme s bílým pečivem, tvrdým sýrům nebo například ke krůtímu masu.

autor: posluchači ČRo

Související

  • Domácí kečup

    Urodila se vám rajčata a už si nevíte rady s jejich zpracováním? Zkuste z nich domácí kečup podle receptu naší posluchačky!

  • Pečená dýně hokkaidó

    Podzim v kuchyni, to je často červená řepa, dýně nebo šípky. Vyzkoušejte třeba pečenou dýni s bylinkami jako teplý předkrm.

  • Dýňová polévka

    Oranžová dýně je jedním ze symbolů přicházejícího podzimu a asi nejčastěji se zpracovává do polévky.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy

Koupit

Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.