Dýňové čatní

Dýně není jen polévka nebo podzimní ozdoba. Využijte tuhle krásně oranžovou zeleninu na přípravu čatní, omáčky která se skvěle hodí k masu nebo sýrům.

Ingredience
  • 1 středně velká dýně hokkaidó
  • 4 kyselejší jablka
  • 6-8 stroužků česneku
  • 2 velké cibule
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • sůl

Postup:
Dýni omyjeme, oloupeme, vydlabeme jádřinec a dužinu nakrájíme na kostičky. Hokkaidó dýni nemusíme loupat, můžeme pokrájet i se slupkou, která dušením změkne.

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni, oloupaná jablka bez jádřinců, koření, oloupaný a na plátky nakrájený česnek, sójovou omáčku a dusíme půl hodiny na mírném ohni. Pokud máme rádi ostřejší chuť, přidáme nakrájenou chilli papričku.

Přidáme rajčatový protlak a případně osolíme.Ještě několik minut podusíme a rovnáme do sklenic, uzavřeme je víčky a obrátíme dnem vzhůru, dokud nevychladnou. Podáváme s bílým pečivem, tvrdým sýrům nebo například ke krůtímu masu.

autor: posluchači ČRo

Mohlo by vás zajímat