Holka, nebo kluk? Ultrazvuk odhalí nejen pohlaví dítěte. Varuje před rozštěpem i srdeční vadou

1. červenec 2024

V těle těhotné ženy se dějí převratné události. První tři měsíce jsou pro vývoj plodu zásadní. Díky vývoji ultrazvukového screeningu jsou lékaři schopni už na začátku těhotenství zobrazit jemné změny, například v obličeji nenarozeného dítěte.

„Je to období, díky kterému jsme schopni zjistit celou řadu abnormalit, kterým se dá předejít. Začátek těhotenství považuji za zcela zásadní,“ říká MUDr. Ivana Kacerovská Musilová z diagnostického centra Prenet Pardubice.

Nález rozštěpu je závažný

Mezi 11. a 14. týdnem těhotenství těhotné ženy absolvují kombinovaný screening, který byl původně vytvořen pro záchyt Downova syndromu. Dnes to už ale rozhodně není jen test, který diagnostikuje chromozomální vady.

Doktorka Ivana Kocerovská Musilová

„Dalším výstupem je kontrola anatomie plodu. Pokud máme dobrý přístroj, jsme schopni zjistit šedesát procent nesrovnalostí, například rozštěp nebo srdeční vady. Další závažnou nemocí, kterou dokážeme takhle brzy určit, je preeklampsie. To je nemoc vyvolaná těhotenstvím. Žena má vysoký krevní tlak, placenta nefunguje, miminko se špatně vyvíjí, může ohrozit na životě plod i samotnou ženu,“ vysvětluje gynekoložka Kacerovská Musilová a dodává:

„Když jsem začínala, tak diagnostikovat rozštěp obličeje v prvním trimestru, bylo prakticky nemožné. Dnes vidíme i měkkou část horního rtu pomocí  vnitřního ultrazvuku. Ten umožňuje velmi vysoké možnosti rozlišení obrazu.“

Nález rozštěpu, to je závažná informace pro rodiče, ale můžeme včas jednat. Zjistíme, zda je to izolovaná záležitost, a jestli je dítě jinak geneticky v pořádku. Pokud se neprokáže nic jiného, zasíláme ženy ideálně do chirurgických center, aby byly připraveny a věděly, jak postupovat dál,“ vysvětluje profesorka. Dalším velkým tématem jsou podle ní včas odhalené srdeční vady.

Které diagnostické metody jsou hrazené pojišťovnou, na které se připlácí, a které by MUDr. Ivana Kacerovská Musilová doporučila? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související