Každá těhotná žena bude v péči endokrinologa. Onemocnění štítné žlázy je v těhotenství rizikové

3. říjen 2023

Onemocnění štítné žlázy postihuje více ženy. Na jednoho muže připadá šest až osm nemocných žen. Riziková jsou období, kdy dochází k hormonálním změnám v organismu. Může to být puberta, těhotenství nebo klimakterium, tzv. přechod u žen.

Velké riziko hrozí, pokud se nemoc projeví v době těhotenství, jak nám řekla endokrinoložka Sylvie Špitálníková, která se zúčastnila spolu s dalšími lékaři rozsáhlé studie na toto téma. 

„Štítná žláza je malá žláza na krku, ale pro správný vývoj dítěte má obrovský význam. Pokud žena otěhotní a má sníženou funkci štítné žlázy, tak rizikem pro plod jsou poruchy růstu a vývoje, zejména mozku. Na straně těhotné je zase riziko potratu nebo předčasného porodu,“ varuje lékařka.

Čtěte také

Studie prokázaly důležitost sledování správné funkce štítné žlázy u každé ženy v těhotenství.  Od 1. ledna platí plošný screening mezi těhotnými. Česká endokrinologická společnost o to bojuje podle lékařky Špitálníkové již mnoho let.

„Screening se bude týkat maminek, které se primárně neléčí se štítnou žlázou. Budeme mapovat v podstatě panenský terén u žen, které nikdy neměly problémy se štítnou žlázou. Test udělá gynekolog. S pomocí laboratoře vyhodnotí screening, a pokud bude potřeba, zahájí léčbu. V republice se vytváří síť endokrinologických pracovišť, kam se ženy budou moct obrátit. Každá žena bude mít svého endokrinologa a plošný screening bude hradit zdravotní pojišťovna,“ pokračuje endokrinoložka Špitálníková.

Endokrinoložka Sylvie Špitálníková

Pokud bude onemocnění u těhotné ženy prokázané, naordinuje se substituční léčba. To znamená, že se doplní hormony štítné žlázy v tabletách. Léčba nemá žádné vedlejší účinky a správné nadávkování určuje endokrinolog. 

Se štítnou žlázou souvisí poruchy učení

„Když jsme si chtěli ověřit, jestli není screening zbytečný, začaly jsme zkoumat děti ve školním prostředí. Zjišťovali jsme, jak se chovají děti, jejichž maminky mají problémy se štítnou žlázou a neléčí se. Zkoumali jsme děti z první až třetí třídy a provedli jsme srovnání s dětmi zdravých maminek. U žen, které se neléčí, bylo až dvacet procent těch, které měly poruchy učení a poruchy chování. I tento fakt potvrdil potřebnost screeningu,“ uzavírá endokrinoložka Sylvie Špitálníková.

Jak předejít onemocnění štítné žlázy? Které prvky zlepšují činnost štítné žlázy? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.