Horní Jelení je parohaté město

Hlava jelena s parožím. Taková je hlavní figura ve znaku Horního Jelení. Proto se město řadí mezi města "parohatá". Leží uprostřed trojúhelníku, který tvoří města Holice, Choceň a Vysoké Mýto.

Městem je Horní Jelení od roku 2006. Žijí v něm dvě tisícovky obyvatel.

Dominantou Horního Jelení je kostel Nejsvětější Trojice postavený v roce 1866. Jeho dveře zdobí erby Bubnů z Litic a města. Právě rod Bubnů je patronem kostela a má zde i svoji rodinnou hrobku.

Vybavení kostela pochází z vyhořelého kostela v Neratově a bylo sem převezeno začátkem 50. let minulého století. U kostela stojí také barokní fara a farní stodola. Ta je opravená a slouží jako multifunkční centrum pro farníky, ale i širokou veřejnost.

Oddaný lev Heřmana Bubna

V levé části kostelní lodě se nachází renesanční mramorová tumba, která původně zakrývala místo posledního odpočinku Heřmana Bubna. Ten se proslavil na konci 16. století v bojích proti Turkům a údajně si z dalekých zemí přivezl živého lva.

Tři dny po Heřmanově smrti lev uhynul a balada praví, že spočinul se svým pánem v jednom hrobě. Přestože byl Heřmanův hrob několikrát otevřen, i kvůli hledání pokladu, žádné pozůstatky lva se nenašly. Každopádně právě na tumbě mohou návštěvníci kostela lva spatřit. Spočívá na něm rytířova hlava.

Do Horního Jelení se již čtyřicet let sjíždí v květnu trampové na svůj festival

Okolí Horního Jelení nabízí romantické procházky přírodou. Jedním z míst, kam se mohou návštěvníci podívat, je lokalita jezírek. Roste u nich staletý dub a podél nich turisté dojdou až k přírodní rezervaci Pětinoha. Lesy obklopující Horní Jelení jsou doslova rájem pro houbaře a borůvkáře. Však se také starousedlíkům říká modropupkáči.

Do Horního Jelení se v květnu sjíždí trampové z celé republiky i ze zahraničí. Přijíždějí na Festival trampských písní, který se letos v sokolovně uskuteční již po čtyřicáté. O letních prázdninách pak nedaleký rekreační areál Radost zaplní mladí hudebníci z celého světa, aby se zúčastnili Českého hudebního tábora mládeže. Milovníci spalovacích motorů si pak jistě přijedou zazávodit nebo se jen podívat do areálu RC Divoké Jelení, jehož součástí je terénní trasa pro dálkově ovládané modely buggyn.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.