V Ředickém řízku maso nehledejte

15. květen 2022

V Horních Ředicích se díky podnebí, půdě i dostatku vláhy daří zelinářům. Ves zbohatla na květáku, kterým lidé v těžkých časech nahrazovali maso. A když se květák objevil na talířích v trojobalovém kabátku, stal se kulinářským hitem. A dostal název Ředický řízek.

Dnešní doba malopěstitelům příliš nepřeje, v Ředicích si ale stále ještě můžete koupit zeleninu přímo u farmářů ve dvoře, a to i v biokvalitě. Pokud přitom uslyšíte mečení kůzlat, poptejte se i po sýru a jiných mléčných výrobcích. Chuť i cena Vás zajisté do Ředic přivede znovu.

Pokud Vás ale víc než gurmánská turistika zajímá historie a krásná příroda, věřte, že Vás ani v tomto směru Ředice nezklamou. 

Kostel sv. Václava

Horní a Dolní Ředice jsou dvě samostatné obce se svými úřady i školami, jen kostel mají společný. Stojí na dohled od hlavní silnice z Pardubic na Holice a  zajímavý je díky dřevěné zvonici, ve které se uchoval nejstarší zvon z roku 1487. Z mohutnějšího zvonu Ludmily, který úřady zrekvírovaly v první světové válce, zůstalo ve zvonici jen jeho srdce.

Současný kostel je poměrně mladý, vysvěcený 28. září 1862. Místní věřící si ho nechali postavit na místě zchátralého dřevěného kostela. Cihly vypálili v nedaleké cihelně a rovným dílem se dělili o náklady za stavební kámen a vápno. 

Kostel sv. Václava v Horních Ředicích

Rybníky v rezervaci Žernov jsou plné ryb

Krajina nad Ředicemi je plná rybníků a napájecích struh a kanálů. Remízky dubohabřin, rákosiny a mokré louky jsou domovem mnoha chráněných druhů živočichů a rostlin. Rovinatý kraj s hustou sítí prašných cest i asfaltek je ideálním terénem pro rekreační cyklisty. 

Ředický rybník nad Horními Ředicemi

Mordýř je pivo i rybník

Po cestě z přírodní rezervace Žernov z hráze rybníku Mordýř můžou unavení pocestní spočinout u okénka minipivovaru stejného jména. V Dolních Ředicích v někdejších prostorách jatek už devátý rok vaří pivo hornoředický sládek Libor Melich. Hobby se mu stalo profesí. V současnosti vaří spolu s kolegy pět druhů piv, v objemu kolem dvou tisíců hektolitrů za rok. V sezóně sortiment rozšiřují o piva lehčí a na toto léto připravují novinku, pivo, které bude tak trochu kyselé. 

Spustit audio

Související