Pětipodlažní kancelářská budova v pardubické vilové čtvrti? Místní stavbu odmítají

26. červen 2024 11:26

Lidé z vilové čtvrti v ulici Ke Tvrzi v Pardubicích, kde sídlí i dětský domov, nechtějí mít před domy pětipodlažní prosklenou kancelářskou budovu. Hejtmanství chce na volném pozemku vedle dětského domova stavět inovační centrum s parkovištěm. Majitelům z protějších rodinných domů se to ale nelíbí, namítají třeba to, že se budova nehodí ke stávající zástavbě a že zatíží ulici dopravou.

Záměr kraje jednohlasně odmítli i zastupitelé prvního městského obvodu. Stavba i přesto před pár dny získala územní rozhodnutí.

Místní „gigant“ nechtějí

„Ta lokalita je velmi klidová. Jsme v přilehlé oblasti Matičního jezera a Bubeníkových sadů, ty start-upy, co by tady měly v rámci inovačního centra, tak vnímáme, že ten klid se nearuší, má tady vzniknout kavárna, parkování, doprava. To jsou největší problémy, které tady vnímám,“ vysvětluje majitel jednoho z rodinných domů Ondřej Pelinka, proč si vícepatrovou budovu inovačního centra v ulici nepřeje.

Proti je i jeho sousedka Olga Potěšilová: „Nikdo se na to nepodíval, jak tady ten gigant bude stát, že bude vysoký pomalu jako stromy tady.“

V prázdném prostoru u dětského domova má vzniknout inovační centrum

Nespokojení obyvatelé hledali už na jaře zastání u zastupitelů prvního městského obvodu, ti nakonec výstavbu inovačního centra všemi hlasy odmítli. Jenže přijaté usnesení s připomínkami na stavební úřad z malé radnice vůbec nedorazilo.

To se stalo nedopatřením, jak potvrdil starosta Filip Šťastný (ANO): „Řešíme s právní kanceláří, kde se stala chyba, snažíme se zjistit, proč se to nedostalo k rukám stavebního úřadu.“

Na otázku, zda mohl pochybit úředník, odpovídá Šťastný takto: „Nechci předjímat a určitě nechci zatím nikoho obviňovat, protože my ten postup řešíme aktuálně s právní kanceláří.“

Kraj: v souladu s plánem

Právě teď běží lhůta pro odvolání proti územnímu rozhodnutí, starosta Šťastný ujišťuje, že radnice námitky na stavební úřad podá. Stejný postup plánují i lidé z dotčené ulice. „Určitě se odvolávat budeme,“ dodává Ondřej Pelinka.

Na odpor místních vůči výstavbě inovačního centra reagoval už i investor Pardubický kraj. Podle mluvčího Dominika Bartáka, je ale projekt v souladu s územním plánem: „20. 6. letošního roku bylo vydáno rozhodnutí o umístění stavby. Kdyby byl záměr v rozporu s územním plánem, tak by toto rozhodnutí nemohlo být vydáno.“

Zamýšlené inovační centrum v ulici Ke Tvrzi je jednou z částí chystané přeměny stávajícího areálu dětského domova. V budoucnu tam vzniknou další stavby, třeba studentský internát nebo i chráněné bydlení pro zdravotně postižené (foto).

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související