Hostitelská péče nabízí lepší zázemí pro děti z dětských domovů. Jak se stát hostitelem?

24. listopad 2023

V České republice je přibližně sto padesát dětských domovů, dalších sto zařízení funguje v podobě výchovných a diagnostických ústavů. Je to nejvíc ve střední Evropě.

Ladislav Samek, který je ředitelem spolku Děti v akci, také vyrůstal v ústavu, proto přesně ví, co takovým dětem chybí a rozhodl se jim pomáhat. V Radioporadně vysvětlil i to, proč nesouhlasí s umísťováním dětí do pěstounské péče za každou cenu.

Do rodiny aspoň jednou za čas

Hostitelská péče pomáhá dětem z dětských domovů získat pocit, že někam patří, že jsou někde vítané. Týká se to dětí, které jejich vlastní rodina ignoruje a nebere si je ani na Vánoce. Takové děti jsou ideální pro hostitelskou péči.

„Hostitelská péče spočívá v tom, že si dítě vezme hostitelská rodina k sobě domů třeba jednou za měsíc na víkend nebo na svátky. Podařilo se mi najít v posledním roce takové zázemí pro šest dětí. A opravdu to funguje a moc děkujeme za každou takovou rodinu, která poskytne zázemí a větší jistotu těmto dětem. Pokud byste měli zájem o více informací, podívejte se na naše webové stránky: detivakci.org. Tam je kontaktní formulář, my domluvíme konkrétní dětský domov, kde mají zájem o hostitelské rodiny, rádi zprostředkujeme kontakt,“ nabízí Ladislav Samek.    

Nezatracujte dětské domovy

Děti nepatří do ústavů, ale do rodin. To je motto současnosti. Ladislav Samek ale na tohle motto nahlíží poněkud skepticky. Podle něj jsou taková tvrzení velmi zavádějící.

„Možná to zní marketingově dobře, ale to je asi tak vše. V dětských domovech a v dětských ústavních zařízeních se pohybuji denně a upřímně řečeno uráží mě to osobně i za všechny lidi z těchto zařízení, kteří v nich pracují. Nezatracujte dětské domovy. Představa, že všechny děti budou v pěstounské péči, je hezká. Že by každé dítě mělo rodinu, ale berte situaci objektivně. Někteří noví pěstouni neodhadnou situaci a moje osobní zkušenost je ta, že z padesáti domovů, se kterými spolupracuji, neznám jeden jediný, kde by nebyly děti vráceny z pěstounské péče zpátky do ústavu. Něco tam prostě selže,“ předává svou zkušenost Ladislav Samek.

Jaké vánoční akce chystá spolek Děti v akci?  Jak je můžete podpořit? Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související