Houbaři, pozor! Hřib medotrpký může znechutit smaženici celé rodině
Pravé hřiby už rostou, houbová sezóna se úspěšně rozjíždí. Pozor ale na některé dříve méně hojné druhy hořkých hřibů, které stále více expandují i do měst. Na zákeřný hřib medotrpký upozornila v Radioporadně mykoložka Tereza Tejklová.
„Hořké hřiby vypadají nádherně, ale k jídlu nejsou. Nejčastějším je hřib žlučník, lidově hořčák nebo žlučák. Ten roste na východě Čech opravdu hojně. A často roste i v době, kdy nic jiného není. Přijdete do lesa, jsou tam krásné, netknuté plodničky, a člověk si nasbírá plný košík v domnění, jaký poklad si nese domů. Tam ho čeká hořké zklamání. Pak je tu ale houba, kterou jsem před dvaceti lety vůbec neznala, protože byla vzácná. Je to hřib medotrpký, se kterým v posledních dnech přicházejí lidé do mykologické poradny nejčastěji. Je to houba, na kterou je radost pohledět a přitom je pěkně falešná,“ usmívá se mykoložka.
Nejdřív med, potom zklamání
Hřib medotrpký už není vzácnou houbou, najdete ho nejen v lese, ale i ve městech. Podle mykoložky Terezy Tejklové momentálně roste například v Pardubicích Polabinách, v okolí nemocnice, V Hradci Králové pak v městských parcích, a podobně. Je to houba zákeřná, nejprve ucítíte na jazyku sladkost medu a teprve po chvíli trpkost, která se ještě více rozvine vařením.
„My jsme byli zvyklí u posuzování hřibů olíznout rourky a u hřibu žlučníku nebo hřibu kříště jsme hned věděli, na čem jsme. U hřibu medotrpkého to nestačí, nejdřív je jeho chuť opravdu velmi příjemná, je potřeba aspoň půl minuty počkat. I jedna taková houba může udělat neplechu ve smaženici,“ říká mykoložka Tejklová.
Tato houba není jedovatá, pouze nejedlá, stejně jako hřib žlučník nebo hřib kříšť. Hřib satan je pak jedovatý. Všechny tyto hřiby mají společný znak, kterým je klobouk bělošedé barvy. Takovým houbám je lepší se vyhnout.
Související
-
Houby léčí už tisíce let. Na imunitu pomůže hlíva, na okysličení krve reishi
Jiří Václavík svou firmu založil v roce 1981. Tenkrát vyráběl substráty na pěstování žampionů. Později začal pěstovat i další houby, jako je hlíva, šitake nebo reishi.
-
Češi v lesích každý rok nasbírají houby za miliardy. Za českou zálibu hrozí v Nizozemsku vězení
Přeborníci, mistři, znalci. Češi jsou národ houbařských fanatiků. V některých jiných evropských zemích by ale se svou vášní narazili. Nebo by si museli koupit povolenku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.