I miminko musí mít svůj pas. Když jede s prarodiči, dejte jim písemný souhlas

9. červenec 2019

Pokud cestujete s dítětem, musí mít vlastní pas, včetně novorozence. Doklad platí omezenou dobu, protože dítě se rychle mění. Není dobré spoléhat na to, že v rámci Evropské unie se doklady většinou nekontrolují.

„Pokud se rozhodnete jet bez dokladu pro své dítě, může nastat problém například v Itálii nebo v Řecku, kde je hodně utečenců. Pokud nemůžete prokázat, že dítě je vaše, může se stát, že vás budou podezírat z únosu dítěte. Proto myslete před odjezdem na dovolenou včas na pas i pro vaše batole,“ radí Jiří Matzner.

Pokud cestuje dítě jen s jedním rodičem, je dobré mít souhlas druhého rodiče. A to bývá často problém u rozvedených párů. Podle zkušeností právníka Jiřího Matznera si rodiče prostřednictvím dětí vyřizují své osobní spory. Stává se i to, že jeden ze zhrzených rodičů nahlásí na polici únos dítěte, přestože ví, že potomek je s babičkou a s dědou v Chorvatsku.

Ale i když jsou vztahy v rodině v pořádku, je lepší mít písemný souhlas rodičů s tím, že jejich dítě odjíždí na dovolenou s prarodiči. V případě úrazu dítěte se pak mohou prarodiče prokázat tímto dokladem.  

Čekání na letadlo více než tři hodiny

Často se stává, že letadlo na dovolenou neodletí včas. Buď je přetížený letecký provoz nebo nastane porucha. Do tří hodin by se měla letecká společnost postarat o občerstvení svých klientů. Nad tři hodiny už máte finanční nárok až do šesti set eur, záleží na délce zdržení.

Kdo si nepožádá, nic nedostane. Důležité je tedy napsat žádost o odškodnění. Čím dřív, tím líp. Letecká společnost pak posoudí její oprávněnost a pošle vám vyhodnocení.

Ale pozor, vždy je důležité obrátit se na leteckou společnost, se kterou letíte, nikoliv na pracovníky letiště. Ti s tím nemají nic společného.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.