I v novém roce pojďte s námi na výlet

Pro každé nedělní dopoledne připravujeme vysílání ze zajímavých míst se zajímavými lidmi Pardubického kraje. Hledáme pro vás místa zapomenutá, ale někdy se vracíme i do míst známých, abychom je představili třeba v jiném ročním období, nebo s jinými lidmi.

Tento díl jsme věnovali ohlédnutí za nejzajímavějšími osobnostmi,s kterými jsme pořad Výlety během minulého roku natáčeli. Ptali jsme se na tři základní otázky. Kde to mají v Pardubickém kraji nejraději, co se jim v minulém roce povedlo a co očekávají od roku 2017. Přinese nám sedmička na konci letopočtu štěstí?

Etnografka Ilona Vojancová

Ilona Vojancová je vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina. Spoluzakládala skanzen Veselý kopec, který v uplynulém roce zaznamenal rekordní návštěvnost. V jednom z roubených domků hlineckého Betléma se paní Vojancové a jejím kolegům podařilo otevřít pilníkářskou dílnu. Představuje nejenom ruční výrobu pilníků ale i domácnost prostého pilníkáře. O lidové tradice se lidé stále více zajímají a z toho má paní Vojancová velkou radost.

Kronikář František Plech

František Pech píše kroniku města Jevíčka už 33 let. Píše ji úhledným 3,5 mm vysokým písmem, už třetí díl. Pan Plech je také správcem městské věže, v jejímž nejvyšším patře udělal muzeum o historii Jevíčka. Dnes už schody nevyjde, se zájemci posílá nahoru svého 22letého vnuka. Převezme po něm jednou i psaní kroniky?

Kronikář František Plech studuje historii Jevíčka i okolních vesnic

Daniel Smutek je znalcem starých moří

Přírodovědec Daniel Smutek je jedním z autorů Geoparku Železné hory. Usiluje o jeho zápis do světových geoparků UNESCO. Ale to považuje jenom za třešničku na dortu. Mnohem více si váží faktu, že do Železných hor začínají lidé jezdit za kvalitní poučnou zábavou. V těchto měsících vznikají na deseti místech kraje přírodní hrací plochy, které mají oblast ještě více zatraktivnit.

Daniel Smutek miluje Železné hory

Historik František Šebek

František Šebek je velkým znalcem historie Pardubic. Procházka s ním po náměstí a Perštýnskou ulicí je velký zážitek. Příběhů i historických drbů má nekonečnou zásobu. Středověkou symboliku zobrazenou na fasádách domů přirovnává k dopravním značkám. Lidé jim tenkrát rozumněli podobně jako my dnes značkám.

Dům v Perštýnské ulici je oblíbenou ukázkou středověké symboliky

Sběratel Radim Urbánek

Radim Urbánek miluje skály v Toulovcových maštalích. Jeho práce v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě ho zavede často do míst zapomenutých. Zajímá se o staré technologie a stará zařízení. Stodola v jeho domě je plná funkčních zemědělských strojů. Jen to pole mu chybí. Radim Urbánek je také velkým znalcem mlýnů a v tomto roce plánuje dokončit Mlynářský slovník.

Radim Urbánek s jedním ze svých strojů

Spousta zajímavých míst a osobností nás v novém roce čeká. Zaznamenáme jejich příběhy a skrz Český rozhlas Pardubice vám je budeme vyprávět. Uchovejte nám přízeň. A v roce 2017 ...hodně štěstí na rozcestí.

autor: KSA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.