Info o pohromě i hlášení závad půjde v Ústí přes aplikaci v mobilu

11. červen 2018 08:10

V Ústí nad Orlicí během června zavede pro obyvatele mobilní rozhlas. Přidá se tak k dalším městům v regionu, které už se svými obyvateli pomocí moderních technologií komunikují.

Asi nejdůležitější ale naštěstí nejméně využívanou funkcí je rychlé informování lidí v případě nějaké živelné pohromy, havárie, při úniku nebezpečných látek, zkrátka při situacích, kdy může jít o život.

Většinou ale radnice mobilní rozhlas využívají i k jiným věcem. Mohou jeho prostřednictvím informovat o změnách otevírací doby úřadů, knihoven a dalších městských institucí, mohou zvát na kulturní a společenské akce.

Hlášení drobných závad

Součástí bude i aplikace pro chytré telefony. Ta nabízí možnost velmi rychlé komunikace mezi městem a občanem. Pomocí aplikace totiž budou moct občané i nahlašovat různé nedostatky - nesvítící lampu veřejného osvětlení, rozbitý chodník, výmol v silnici.

O povodních, požárech i kultuře se lidé v České Třebové dozví z SMS

Takto by mohla vypadat krizová SMS v České Třebové

Lidé z České Třebové budou dostávat SMS nebo e-maily s aktuálními informacemi o dění ve městě. Radnice zavádí tzv. mobilní rozhlas, který bude informovat občany především v krizových situacích, třeba při povodních, požárech nebo technologických haváriích.

Podle starosty Ústí nad Orlicí Petra Hájka (Oušťáci)mohou lidé upozorňovat na drobnosti, které se jich týkají a které pracovníci na úřadě pro svou pracovní vytíženost někdy přehlédnou.

Výhoda aplikace je, že občan může s úřadem rychle komunikovat a zároveň si může jednoduše zkontrolovat, jestli už radnice jím nahlášený problém vyřešila. Aby člověk mohl mobilní rozhlas používat, bude se napřed muset registrovat na webových stránkách města. Tam si také zvolí oblasti veřejného dění, o kterých chce informace dostávat.

Novinka by měla začít fungovat někdy v průběhu června. Radnice nevyvíjí vlastní software, ale kupuje už hotový produkt. Licenci za cca 50 tisíc korun koupila zatím na jeden rok, následně se uvidí, jestli se systém osvědčí a radnice zváží případný nákup další licence.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související