Italové mají pizzu, Francouzi palačinky, které berou hodně vážně. Výborné jsou se zeleninovou náplní
Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek. Dokonce by se dalo říct, že Italové mají pizzu a Francouzi palačinky.
- Palačinky:
- 250 ml mléko
- 150 g hladká mouka
- 1 ks vejce
- sůl
- olej na smažení
- Zeleninová směs:
- 150 g cibule na plátky nebo klínky
- 150 g paprika barevná
- 250 g cuketa mladá, neloupaná
- 2 stroužek česnek
- 150 g čerstvé žampiony
- olej
- sůl
- sojová omáčka
- koření nebo bylinky
- Dále:
- parmezán nebo jiný výraznější sýr
Palačinky nemusíte připravovat jen z pšeničné mouky, mohou být i z kaštanové nebo pohankové. Výborné jsou také ze žitné mouky. Každá mouka má ale jiné parametry.
Když půjdete do palačinkárny, budete si moc vybrat z celé řady zajímavých variací. Nejdřív se podává slaná varianta „galette“ a pak sladká jako dezert „crêpe“.
Stejně jako v pizzerii, ani v crêperie nesmí chybět na jídelním lístku klasiky, ke kterým se následně připojí speciality podniku.
Přiobjednat si ke slané variantě můžete také malý hlávkový salát s hořčičnou zálivkou.
K pití se tradičně podává, a do drobných hrnečků nalévá, fermentovaný nápoj z jablek cidre.
Postup:
Palačinky: vejce vyšleháme se špetkou soli, přilijeme mléko a vmícháme mouku. Hladké těstíčko necháme alespoň 20 minut odstát, je-li třeba přilijeme mléko nebo přisypeme mouku dle potřeby. Po odležení smažíme na trošce oleje tenké palačinky (cca 6 ks) z obou stran dozlatova.
Zeleninová směs: Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Během smažení přisypeme osmažit i na nudličky pokrájenou papriku (nejlépe barevnou). Následně přisypeme pokrájené žampiony (plátky či klínky), které necháme v pánvi povadnout a nakonec plátky cukety s nasekaným česnekem. Pokud nechceme použít kořenící směs (na zeleninu, čubrica...), přidáme s česnekem i lístečky tymiánu. Když máme všechnu zeleninu v pánvi, počkáme, až nám cuketa mírně změkne, dochutíme solí (sojovou omáčkou), kořením, zaklopíme a jen krátce společně podusíme, aby zelenina zůstala na skus.
Související
-
Jemné francouzské palačinky s karamelovým máslem. Velké, tenké, sladké i slané, ale pokaždé výtečné
Ve Francii si můžete koupit palačink ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie.
-
Recepty na zdravé ječné lívance, pohankové palačinky a ovesnou kaši s jablky a tvarohem
Ing. Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit. Zdraví začíná v naší trávící soustavě. Proto má pro vás tři zajímavé recepty. Vyzkoušejte je, určitě nebudete litovat!
-
Celozrnné palačinky s jablečným pyré (od paní Magdy z...
Ingredience: 2 hrnky špaldové jemně mleté mouky, 2 hrnky jemně mleté ječné mouky, 1/2 hrnku pohankové mouky, studená voda dle potřeby (1-1,5 litru), olej, 2 jablka...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.