Jablka dříve nabízela pestrou škálu chutí i využití
Kam zmizela jablka našeho mládí? Kde jsou všechny ty odrůdy, co měl dědeček v dřevěných lískách ve sklepě? O zapomenutých odrůdách přišla do Radioporadny mluvit ovocnářka Zdena Koberová.
Jablka k nám patří. Je to ovoce mírného pásma. Strom dokáže růst v nadmořské výšce 200 metrů, kde je teplo nebo na horách v 600 metrech, proto je tak rozšířený.
Na trhu najdeme nejčastěji červená, velká a sladká jablka. Ty si teď zákazníci nejčastěji žádají. Jde ale o jablka šlechtěná a loňská a často se to podepisuje na plnosti jejich chuti.
Mezi staré odrůdy počítáme takové, které tu jsou tak sto dvě stě let. Pěstovali je naši dědové a pradědové. Proč se k nim v dnešní době vracet? Protože nás osloví sovu rozmanitostí.
„V minulosti měla jablka nejrůznější využití. Proto i chuťové vjemy byly mnohem bohatší. Některá se sušila, z jiných se dělala povidla, další se zpracovávala moštováním, dělalo se kandované ovoce,“ vysvětluje Zdena Koberová. Každý typ jablka se hodil k něčemu jinému. Kyselá končila v moštu, na sušení se hodila jablka moučnatá, aby rychleji schla. Pěstovala si pro krmné účely.
Máte chuť na staré české odrůdy? Plody hledejte na farmářských trzích nebo v prodejnách s regionálními produkty. Stromky zase najdete v ovocnářských školkách.
Některé staré odrůdy jabloníČistecké lahůdkové
Hájkova muškátová reneta
Jadernička moravská
Kysňačka
Matčino
Ontario
Panenské české
Smiřické vzácné
Sudetská reneta
Jablka drží na žebříčku pěstování prim. Možná bude překvapením druhá příčka, na které najdeme višně. „My je ale na českém trhu nevidíme. Úroda míří do Německa a z většiny se stane marmeláda,“ říká Zdena Koberová.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.