Jahodová přesnídávka pro děti? Ve většině případů z jablek

5. červen 2015

Půjdete-li do obchodu s potravinami nebo do drogerie, můžete mezi nejrůznější výživou pro kojence a malé děti narazit i na ovocné přesnídávky. D-test zjistil, že jejich kvalita je proměnlivá.

Testováním prošlo dvanáct druhů, z toho devět spadá legislativně do kategorie pro malé děti do tří let. Zbylé tři už sem nespadaly, přesto byly v obchodě vystavené ve stejném oddělení. Když jsou sklenice polepené obrázkovými etiketami ještě neznamená, že výrobek je určen dětem.

Jak se liší dětské potraviny od těch pro dospělé?

„Legislativa na výrobky s označením „dětské“ nevyžaduje žádné přísnější požadavky, je to marketingové označení a nelze čekat, vyšší kvalitu. Přísná pravidla jsou daná jen u potravin určených pro děti do tří let. Takové výrobky musí být řádně označeny,“ říká Daniel Pavlis z D-testu.

Z hlediska potravinářských předpisů však děti starší tří let nepředstavují žádnou zvýhodněnou skupinu, pro kterou by byla stanovena přísnější hygienická nebo výživová kritéria. I když výrobky jako dětské vyhlížejí a slibují na barevných obalech, že jsou vhodné pro děti, výrobce to k ničemu nezavazuje.

Jahoda nebo jablko?

Přesnídávky s označením „jahodové“ ve většině případů obsahovaly 80% jablek a zbytek tvořily jahodové kousky. Někteří výrobci k tomu přistupují férově, na obalu skutečně najdete, že jsou jablečno-jahodové a také poměr vyobrazeného ovoce na obalu souhlasí.

Jsou přesnídávky, které deklarují 100% ovoce, nic jiného v nich není. Někdy se přidává extrakt pro obarvení. Nebo antioxidant, aby přesnídávka neztrácela barvu.

V testu se objevily i přesnídávky, které obsahují pouze 60% ovocné složky.

A jak dopadla BIO přesnídávka?

Daniel Pavlis odpovídá: „Jednalo se o nejdražší výrobek z Francie. Měl splňovat stejná kritéria a pravidla pro množství pesticidů, která platí pro potraviny u dětí do tří let. Tato přesnídávka přesáhla stanovený limit. Vůbec by neměla nést certifikaci BIO výrobku a z toho důvodu skončila v testu poslední, dostala nedostatečnou.“

autor: RIH
Spustit audio