Jak dobrý máte čich? Napoví navoněné fixy

18. prosinec 2019

Chuť a čich patří mezi smyslové orgány a člověk je poprvé pozná už v plodu své matky. V průběhu života se různě mění, někdy o ně člověk může přijít úplně.

Ve vývoji dítěte má čich velkou roli. Jednak je propojen s jeho smyslem pro chuť a také rozhoduje o tom, jaké jídlo bude mít dítě rádo. „Když těhotná matka jí například hodně skořice, pro miminko se tato vůně stává příjemnou a podle studií ji vnímá pozitivně. To samozřejmě ovlivní i jeho chutě do budoucna,“ vysvětluje přednosta ORL kliniky PKN Jan Vodička.

Mezi časté příznaky ORL a neurologických onemocnění patří poruchy nebo dokonce ztráta čichu. Každý pacient je vnímá individuálně. Tím, že člověk trpí čichovou poruchou, není nejen schopný odlišit a vychutnat si jednotlivá jídla, ale nedokáže rozeznat ani zkažené pokrmy, únik plynu nebo kouře a jiné nebezpečí.

Testy pomocí parfémovaných fixů

Mezi nejnovější způsoby testování poruch čichu lékaři používají sadu šesti barevných fixů. Jsou v nich zastoupeny pachové látky v podobě lékořice, citronu, skořice, borůvky, jablka a jahody. Po odkrytí víčka se fix k nosu přiloží na vzdálenost cca dva centimetry. Pacient čichá asi čtyři sekundy. Poté jeho odpověď lékař zapíše do tabulky. Test OMT se skládá ze dvou částí. V té první je úkolem pacienta pojmenovat pachové látky, co mu to připomíná a v té druhé pak z tabulky vybere nejpřiléhavější odpověď ze čtyř nabízených možností u každého fixu zvlášť.

Lékař na základě vyšetření čichu testem OMT může pacienta poučit o stavu funkce čichového orgánu a dále navrhnout vyšetření a správnou léčbu. V léčbě poruch čichu se používá hlavně čichový trénink a předepisují se kortikoidy.

Poruchy čichu mohou nastat:

  • po virovém onemocnění,
  • po úrazovém stavu,
  • po zánětu v nosní dutině,
  • z příčiny, kterou lékaři nedovedou rozpoznat.
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související