Skořice, kysané zelí a liči snižují hladinu cukru v krvi. Pravda, nebo mýtus?

30. září 2019

Lžička skořice zamíchaná do bílého jogurtu a k tomu ještě aspoň deset tisíc kroků. To může být dobrá každodenní prevence proti cukrovce 2. typu. Ale samotná skořice podle diabetoložky Sylvie Špitálníkové nikomu nepomůže. Navíc ve velkém množství může způsobit žaludeční problémy.

Střídmost v jídle a hodně pohybové aktivity - jedině to může oddálit vznik diabetu u náchylných osob. Snaha změnit životní styl musí vycházet od pacienta. Pokud pacienti nebudou chtít situaci řešit, diabetolog je pilulkou nezachrání. Řekla to v Radioporadně diabetoložka Sylvie Špitálníková.

Čtěte také

Další oblíbenou diabetickou hláškou je, že glykémii snižuje konzumace kysaného zelí. Pacienti si den před kontrolou u diabetologa proto tuto pochoutku dopřávají ve velkém a doufají, že hladinu cukru budou mít v pořádku. Co na to doktorka Špitálníková? „Trochu pravdy na tom je, ale za den byste museli sníst toho zelí několik kilogramů, aby se to na hladině cukru projevilo. Podobné je to i s cibulí.“

Diabetici mohou občas zařadit do jídelníčku tropické ovoce liči. To obsahuje toxin zvaný hypoglycin, který oslabuje schopnost těla produkovat potřebnou glukózu. „V Indii dokonce toto ovoce několik dětí usmrtilo. Ale toho se český diabetik bát nemusí. Indické děti totiž jedly liči hned po ránu na zahnání hladu, aniž měly před spaním jakoukoli večeři,“ říká doktorka Špitálníková.

Med diabetikům nesvědčí

Někteří včelaři propagují med jako vhodné sladidlo pro diabetiky. Doktorka Špitálníková to ale odmítá: „Med je směsí fruktózy, glukózy, což je hroznový cukr, a ten se právě měří v krvi u diabetiků, dále pak malé množství sacharózy, což je cukr řepný. Také na čekankový sirup bych jako diabetik byla trochu opatrná. Je tam polysacharid složený z jednotek fruktózy.“

Med (ilustrační foto)

Jako sladidlo diabetoložka doporučuje například bylinky stévii nebo aloisii sladkou. Ze stévie se izoluje steviosid, což je prášek, se kterým lze sladit, ale pozor, není to vhodné pro děti před pubertou. Dalšími možnými sladidly jsou alkoholické cukry. Například xylitol – dřevní cukr, mannitol a  laktitol. Bývá s tím oslazená dia čokoláda. Ale pozor na množství, při zvýšeném množství vyvolávají průjem.

Umělá sladidla typu sacharin a jim podobná doktorka Špitálníková vzhledem k jejich struktuře nedoporučuje.

Proč máme tak rádi sladké?

Nejen u diabetiků je sladké problém. Je to závislost. Sladké zařazujeme do jídelníčku běžně, ne jako naši předkové, pro které bylo cukrátko svátkem. Už od dětství si na sladkou chuť zvykáme a spojujeme si ji s příjemným pocitem. V dětství se sladkým řeší stres: Ty jsi upadl, tady máš dobrůtku, neplakej.

Ale doktorka Špitálníková varuje: „Pokud si chcete zachovat zdraví a předejít cukrovce, maximálně omezte cukry, nedělejte ze sladkostí všednost. Upřímně – měli bychom přijímat pouhých deset procent energie prostřednictvím jednoduchých cukrů. A ty nejsou jen ve sladkém. Lahůdkové výrobky, zavináče, rybí saláty, šunka – tyto a mnoho dalších pochutin obsahuje jednoduchý cukr, například dextrózu.“

Spustit audio

Související