Jak dostat z bytu neplatiče? Pomůže písemná doložka

28. leden 2019

Množí se případy, kdy majitel v dobré víře pronajme byt, ale z nájemníka se vyklube neplatič, který se navíc nehodlá z bytu vystěhovat. V takové situaci se jako obrana práv majitele bytu nebo domu dá použít doložka přímé exekuční vykonatelnosti. Tu je potřeba sepsat u notáře.

„Spory většinou zahajují pronajímatelé, protože nájemci porušují pravidla, jednoduše řečeno zlobí. Tahanice se zpravidla řeší nadvakrát. V první fázi se týkají výpovědi z nájmu a v té druhé vystěhování. Než se vše vyřeší, bývá to otázka čtyř až pěti let. Majitele nemovitosti stojí soudní procesy nemalé peníze, zaplatit nakonec musí i práci exekutorů. Pronajímání bytu je tedy sázka do loterie,“ říká advokát Zdeněk Rudolecký.

K čemu podpis doložky zavazuje?

Smlouva o pronájmu bytu může být podepsaná na dobu určitou, nebo neurčitou. Jde jen o to, jak velkou důvěru má majitel nemovitosti k samotnému nájemci.

Sousedské spory může vyřešit dobře sepsaná smlouva

Chcete vycházet se sousedy? Respektujte jejich právo na soukromí

Nový občanský zákoník prošel výraznými změnami a jeho nová podoba vyšla v platném znění v roce 2014. Týká se všech občanů od narození až do smrti. A například u sousedských práv došlo k razantní úpravě.

Pokud je ale sepsána a přiložena dohoda se svolením k vykonatelnosti, nájemní smlouva musí být uzavřena na dobu určitou. Nájemník svým podpisem stvrzuje, že pokud přestane hradit nájem podle uvedených podmínek, může být přikročeno k jeho vystěhování. Doložku přímé exekuční vykonatelnosti můžete využít i v jiných případech, třeba při půjčování peněz.

Jaké jsou přednosti doložky, když ji sepíše notář? Velkou výhodou je, že proces se netáhne dlouho a majitel nemovitosti může okamžitě konat. „Díky existenci dohody se svolením k vykonatelnosti případ vůbec nejde k soudu. Exekutor neplatiče tedy rovnou vystěhuje a majitel může pronajmout nemovitost někomu jinému.“ Odpadá mnohdy zdlouhavá soudní pře, během které se může neplatič třeba účelově odvolávat. V praxi to chodí tak, že jakmile uplyne sjednaná doba nájmu, na příslušný soud stačí podat návrh na exekuci a na jeho základě pak soud exekuci nařídí. Vše trvá jen pár dní.

Jak postupovat, když nájemce beze stopy zmizí i s dluhem? Poslouchejte záznam Radioporadny.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související