Jak to hraje na severu? Finský akordeonista v Litomyšli zrestartuje kariéru

28. červen 2024

Přichází letní akce pro malé a velké akordeonisty, jejich učitelé i rodiče. V samém srdci historického města se můžou těšit na sólové lekce, komorní hudbu, hru v orchestru, bohatý doprovodný program. To všechno je Akordeonové léto Litomyšl.

„Letošní 3. ročník potrvá od neděle 30. června do pátku 5. července. Akcentujeme práci s mladými hráči. Oslovujeme hlavně pardubický region, ale kurzisté bývají i ze zahraničí. Je jich dost. S akordeonem to opravdu nevypadá špatně,“ pochvaluje si organizátor Jakub Jedlinský.

Česká premiéra

Hlavní hvězdou programu bude Mika Väyrynen z Finska. Představí se 1. července v litomyšlském Novém kostele. „Od debutu v 17 letech cestuje po celém světě. Vystupuje na všech velkých akordeonových festivalech. Před časem oznámil konec kariéry, ale právě u nás bude comeback. Způsob hry na akordeon souvisí s mentalitou lidí. Jinak to pojmou hráči na Balkáně, jinak právě na severu.“

Jakub Jedlinský

Akordeonu se říká v lidovější podobě harmonika. Dělí se na klávesový a knoflíkový. Podle Jedlinského se na něj člověk naučí pořádně hrát přibližně za dva roky.

Kdo další vystoupí v koncertním programu festivalu? Jak spolupracuje se slavnější Smetanovou Litomyšlí? A co pro akci znamená zapojení do Roku české hudby? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související