Jak konzumovat vánočku? Můžeme ji lámat jako chléb, ukusovat, ale nemažeme celý plátek džemem

Jak konzumovat vánočku? Můžeme ji lámat jako chléb, ukusovat, ale nemažeme celý plátek džemem
Blíží se Vánoce. Jak se správně obléci slavnostně k vánoční domácí tabuli, radí náš expert na etiketu, Ladislav Špaček.
Vánočka je něco vzácného. Dopřáváme si ji tradičně jednou za rok. Když vánočku položíme na stůl v celé své kráse, měla by ji hospodyně nakrájet a naservírovat na talířky ostatním hostům.
Hosté mají několik možností, jak s ní naložit. Mohou si vánočku lámat jako chléb, k tomu popíjet kávu, čaj nebo čokoládu a vychutnávat si jednotlivé kousky. Není ale nic proti ničemu, kdybychom vánočku ukusovali.
Pak ovšem existuje ještě možnost, že bychom si vánočku mohli ozvláštnit třeba džemem. V takovém případě bychom měli vánočku lámat a džemem si mazat jednotlivé kousky. Namazat vánočku celou je velmi nezvyklé, komplikované a riskantnější, než když si ulomíme jednotlivé sousto, mázneme a vložíme do úst.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.