Jak posílit imunitu? Zkuste Tibi krystaly. Nápoj z nich je výborný a plný probiotik

9. prosinec 2020

Tibi krystaly pocházejí pravděpodobně z Kavkazu, stejně jako jejich blízká příbuzná kefírová houba. Ve vhodném prostředí způsobují kvašení, které dodává výslednému nápoji cenné látky podporující imunitu. Tibi krystaly v obchodě neseženete. Lidé se jimi obdarovávají, podobně jako to bylo před lety s houbou kombuchou nebo s kváskem. Krystaly se udržují ve vodě, nesmí vyschnout.

„Podle staré legendy Alláhův prorok Mohamed daroval kefírová zrna pravoslavným kněžím. Ti pak po staletí zrna na Kavkaze pečlivě střežili před cizinci a kefírová kultura se předávala z generace na generaci. Věřilo se, že když se „houby“ zmocní cizinec, ztratí svou moc a sílu. To se ale na štěstí nepotvrdilo a my si můžeme zdravý nápoj z Tibi krystalů dopřát,“ říká bylinkářka Radka Svatošová.

Recept na výrobu základního nápoje  

Ingredience
  • 1 menší hrnek Tibi krystalů
  • 2,5 l převařené nebo odstáté vody
  • 8 lžic krystalového cukru
  • 2 lžíce sušeného ovoce (švestky, jablka, rozinky…)

Postup:
Připravíme si třílitrovou láhev, nekovový cedník, čistou utěrku nebo kapesník. Krystalky Tibi přelijeme z malé sklenice do velké láhve, přidáme zchladlou převařenou nebo odstátou vodu, několik kousků sušeného ovoce (nesířené rozinky, švestky, křížaly....) a cukr. Necháme v teple – třeba nahoře na kuchyňské lince – přes noc. Podle délky fermentace a množství krystalů se bude lišit výsledná chuť nápoje, která by měla být jen mírně nasládlá a jemně perlivá.

Nápoj z Tibi krystalů je zdravý a plný probiotik

Když je nápoj podle vašeho gusta, krystalky přeceďte a láhev zalijte novou vodou a přidejte znovu cukr a ovoce. Přecezený nápoj můžete rovnou popíjet, je sám o sobě velmi chutný. Můžeme jej také nalít do skleněné uzavíratelné lahve a nechat projít další fermentací. V této fázi můžeme přidat čerstvé bylinky, květy, ovoce, v zimě zázvor apod. Jejich vůně a chuť se propojí s nápojem, který bude ještě chutnější a léčivější. 

Dobrá imunita na prvním místě

Tento fermentovaný nápoj obsahuje velké množství probiotik – široké spektrum prospěšných bakterií a kvasinek. Podporuje imunitu, má protirakovinné účinky, podporuje hubnutí a zažívání.

Poslechněte rozhovor s bylinkářkou Radkou Svatošovou a dozvíte se i to, jak si vyrobit korejskou kysanou zeleninu kimchi.

Spustit audio

Související