Jak posílit imunitu? Zkuste Tibi krystaly. Nápoj z nich je výborný a plný probiotik
Tibi krystaly pocházejí pravděpodobně z Kavkazu, stejně jako jejich blízká příbuzná kefírová houba. Ve vhodném prostředí způsobují kvašení, které dodává výslednému nápoji cenné látky podporující imunitu. Tibi krystaly v obchodě neseženete. Lidé se jimi obdarovávají, podobně jako to bylo před lety s houbou kombuchou nebo s kváskem. Krystaly se udržují ve vodě, nesmí vyschnout.
„Podle staré legendy Alláhův prorok Mohamed daroval kefírová zrna pravoslavným kněžím. Ti pak po staletí zrna na Kavkaze pečlivě střežili před cizinci a kefírová kultura se předávala z generace na generaci. Věřilo se, že když se „houby“ zmocní cizinec, ztratí svou moc a sílu. To se ale na štěstí nepotvrdilo a my si můžeme zdravý nápoj z Tibi krystalů dopřát,“ říká bylinkářka Radka Svatošová.
Recept na výrobu základního nápoje
- 1 menší hrnek Tibi krystalů
- 2,5 l převařené nebo odstáté vody
- 8 lžic krystalového cukru
- 2 lžíce sušeného ovoce (švestky, jablka, rozinky…)
Postup:
Připravíme si třílitrovou láhev, nekovový cedník, čistou utěrku nebo kapesník. Krystalky Tibi přelijeme z malé sklenice do velké láhve, přidáme zchladlou převařenou nebo odstátou vodu, několik kousků sušeného ovoce (nesířené rozinky, švestky, křížaly....) a cukr. Necháme v teple – třeba nahoře na kuchyňské lince – přes noc. Podle délky fermentace a množství krystalů se bude lišit výsledná chuť nápoje, která by měla být jen mírně nasládlá a jemně perlivá.
Když je nápoj podle vašeho gusta, krystalky přeceďte a láhev zalijte novou vodou a přidejte znovu cukr a ovoce. Přecezený nápoj můžete rovnou popíjet, je sám o sobě velmi chutný. Můžeme jej také nalít do skleněné uzavíratelné lahve a nechat projít další fermentací. V této fázi můžeme přidat čerstvé bylinky, květy, ovoce, v zimě zázvor apod. Jejich vůně a chuť se propojí s nápojem, který bude ještě chutnější a léčivější.
Dobrá imunita na prvním místě
Tento fermentovaný nápoj obsahuje velké množství probiotik – široké spektrum prospěšných bakterií a kvasinek. Podporuje imunitu, má protirakovinné účinky, podporuje hubnutí a zažívání.
Poslechněte rozhovor s bylinkářkou Radkou Svatošovou a dozvíte se i to, jak si vyrobit korejskou kysanou zeleninu kimchi.
Související
-
Multivitamíny, které v obchodě neseženete, jsou zadarmo a rostou kolem nás
Nejste si jisti tím, jestli vitamínové tablety z lékárny zlepší vaši imunitu? Bylinkářka Radka Svatošová nabízí pár receptů, které vás nebudou nic stát.
-
Jak se bránit nachlazení? Cibuli strčte do ponožek a slupky z ní do čaje
Cibule je zdravá. To věděli už naši předkové, kteří slupky z cibule uměli využít. Bylinkářka Radka Svatošová slupky z cibule považuje za velmi léčivé díky látce quercetin.
-
Chcete posílit imunitu? Zkuste čaj z ošklivých listů bergenie nebo ze smrkových větviček
Radka Svatošová si chodí do lesa pro zdravou energii. A protože je to bylinkářka, sbírá větvičky jehličnanů a spolu s pryskyřicí z toho vyrábí léčivé mazání.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.