Jak se bránit nachlazení? Cibuli strčte do ponožek a slupky z ní do čaje
Cibule je zdravá. To věděli už naši předkové, kteří slupky z cibule uměli využít. Bylinkářka Radka Svatošová slupky z cibule považuje za mimořádně léčivé díky látce quercetin, která má antioxidační a protizánětlivé účinky.
Proto doporučuje slupky nevyhazovat ani v dnešní době. Mohou se přidávat do polévkových vývarů nebo do čaje. Polévka i čaj dostanou hezkou barvu, ale hlavně posílí naše zdraví.
Cibulový čaj
Čaj z cibulových slupek vytvoříte jednoduše. Čisté slupky povaříte, přidáte voňavé koření jako je hřebíček, skořice nebo kardamom. Poté přecedíte a dochutíte citrónem a osladíte medem.
Cibule v ponožkách
Pokud čaje nepijete, můžete zkusit aplikovat cibuli na chodidla. Podle zkušeností Radky Svatošové to pomáhá lidem, na které už tzv. něco leze. „Chodidla pokladete cibulovými plátky a navléknete rychle ponožky. Pokud chcete zabránit cibulovému zápachu, zabalíte ještě ponožky do smršťovací fólie. A jdete spát. Silice z cibule působí na nervová zakončení na chodidlech a co si budeme povídat, víra tvá tě uzdraví,“ uzavírá bylinkářka Radka Svatošová.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.