Jak se bránit nachlazení? Cibuli strčte do ponožek a slupky z ní do čaje

9. leden 2020

Cibule je zdravá. To věděli už naši předkové, kteří slupky z cibule uměli využít. Bylinkářka Radka Svatošová slupky z cibule považuje za mimořádně léčivé díky látce quercetin, která má antioxidační a protizánětlivé účinky.

Proto doporučuje slupky nevyhazovat ani v dnešní době. Mohou se přidávat do polévkových vývarů nebo do čaje. Polévka i čaj dostanou hezkou barvu, ale hlavně posílí naše zdraví.

Cibulový čaj

Čaj z cibulových slupek vytvoříte jednoduše. Čisté slupky povaříte, přidáte voňavé koření jako je hřebíček, skořice nebo kardamom. Poté přecedíte a dochutíte citrónem a osladíte medem.

Cibule v ponožkách

Pokud čaje nepijete, můžete zkusit aplikovat cibuli na chodidla. Podle zkušeností Radky Svatošové to pomáhá lidem, na které už tzv. něco leze. „Chodidla pokladete cibulovými plátky a navléknete rychle ponožky. Pokud chcete zabránit cibulovému zápachu, zabalíte ještě ponožky do smršťovací fólie. A jdete spát. Silice z cibule působí na nervová zakončení na chodidlech a co si budeme povídat, víra tvá tě uzdraví,“ uzavírá bylinkářka Radka Svatošová.

Spustit audio

Související