Jak se bránil zámek. V Pardubicích si znovu vystřelí

1. srpen 2022

Čím začít druhou půlku prázdnin? Tak třeba Střílením u pernštejnských kanonů.

Vojensko-historická akce odstartuje ve středu 3. srpna od 14 hodin v zámeckém parkánu. Vstup je zdarma. Dvě mohutné repliky pernštejnských varhanových děl na valech připomínají slavnou éru Pernštejnů a jimi postavené unikátní opevnění pardubického zámku.

„K vidění budou ukázky práce platnéře a mečíře s možností obléknout si pod odborným dohledem ochrannou zbroj. Nabídneme možnost vzít do ruky palné zbraně ze 16. století.  Děti si vyrobí vějíř, meč anebo vlastní praporec. Pro statečné rytíře je připravená opičí dráha. Novinkou je letos kovářská dílna a ukázky sov a dravých ptáků. Velké nádvoří pak zaplní šermířská skupina Abbaca,“ popisuje Matěj Bekera z Východočeského muzea v Pardubicích.

Rámus k večeru

V 18 hodin se program přesune k zámeckým kanonům na valech. „Puškař Miloš Skrbek předvede vývoj palných zbraní se střeleckými ukázkami a na závěr se návštěvníci dočkají salvy z pernštejnských kanonů na počest 440. výročí úmrtí Vratislava z Pernštejna. V akci návštěvníci uvidí zbraně, které se na zámku v minulosti opravdu používaly. Zájemci můžou přijít v historickém kroji, případně přinést ručnici nebo pistoli doutnákovou, kolečkovou, křesadlovou, perkusní. Střelci se ale musí předem nahlásit na e-mail tetrev@vcm.cz.“

V závěru září se podle Bekery otevře pernštejnská zbrojnice. Bude součástí dlouhá léta připravovaného okruhu.

Branný den

Vzpomínáte na školní branné dny? Zajímá Vás vojenská technika z minulého století anebo civilní obrana? V tom případě vyrazte druhou srpnovou sobotu do tajemného krytu v zámeckých valech pardubického zámku. Ve spolupráci s Military klubem Ostřešany připravili muzejníci speciální program plný bojových nácviků, předvádění dobové techniky, zbraní a kostýmovaných prohlídek.

Komunikační ústředna krytu civilní obrany

Program začíná 13. srpna v 10 hodin programem pro děti. Ty si vyzkouší práci velitelského štábu, radiometristy, spojaře i příslušníka odmořovací čety. Dozví se, jak kryt chránil proti radiaci i jakou sílu měly atomové pumy. Po celý den bude v ležení civilní obrany připravené tematické stanoviště pro rodiny s dětmi. Pláštěnka, pytlíky na rukách, plynové masky, hod granátem do dálky, práci s dozimetrem. Takové atrakce organizátoři připravili. Ve 13, 15 a 17 hodin začnou zážitkové prohlídky. I na tuhle akci je vstup zdarma. Kvůli omezené kapacitě prohlídek byste si ale měli vstupenky v muzeu rezervovat.

Kryt vznikl v roce 1953. „Měl sloužit jako krajský velitelský kryt civilní obrany. Měly se z něj řídit záchranné práce. Kryt může i dnes plnit ochrannou úlohu, ale vzhledem k dobovému vybavení je otázkou, jestli by využití bylo vhodné,“ dodává Bekera.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související