Skořápky ořechů jsou ideální základ pro lahodný čaj
Už louskáte vlašské ořechy a připravujete si zásobu na vánoční cukroví? Pokud ale nechcete cukroví chroupat nasucho, uvařte si k němu výborný a zdravý čaj ze skořápek ořechů. Svůj vylepšený recept nám nabídla v Radioporadně pardubická bylinkářka Radka Svatošová.
Ořechový čaj proti nachlazení
Suroviny:
dvě hrsti skořápek vlašských ořechů, půl litru vody, kousek celé skořice, popř. několik plodů šípku
Postup:
Vybereme čisté skořápky ořechů bez tmavých skvrn, propláchneme je v cedníku a necháme namočené do druhého dne. Pokud ale spěcháme, můžeme je použít i rovnou bez louhování. Skořápky a šípky s kouskem skořice vaříme v půl litru vody tak dlouho, až čaj získá krásnou hnědozlatou barvu. Trvá to asi patnáct minut. Poté čaj necháme mírně zchladnout a dochutíme medem, případně kapkou rumu. Čaj nejen dobře chutná, ale posiluje naše zdraví. Pozitivně působí při nachlazení a kašli.
Karmelitánské kapky na dobrou náladu
Karmelitánské kapky – to je bylinná tinktura, která obsahuje uklidňující meduňku, koření a alkohol. Kapky se užívají při migréně, zažívacích problémech a psychickém vypětí.
Jak napovídá název, na tento recept přišli v roce 1711 karmelitánští mniši. Kapky jim prý navozovaly veselou mysl.
Suroviny:
10 lžic nakrájené natě meduňky, 10 hřebíčků, 5 lžic skořice (nebo může být celá), 1 nastrouhaný muškátový oříšek, popř. lžička semen koriandru, lžíce medu, nakrájený citron a 1 litr alkoholu
Postup:
Směs bylin a koření zalijeme litrem koňaku, brandy nebo vodky. Necháme odstát tři týdny, pak slijeme a teprve potom přidáme na dochucení med a citron. Pijeme pro celkové uklidnění organismu jako aperitiv dvakrát denně.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka