Skořápky ořechů jsou ideální základ pro lahodný čaj
Už louskáte vlašské ořechy a připravujete si zásobu na vánoční cukroví? Pokud ale nechcete cukroví chroupat nasucho, uvařte si k němu výborný a zdravý čaj ze skořápek ořechů. Svůj vylepšený recept nám nabídla v Radioporadně pardubická bylinkářka Radka Svatošová.
Ořechový čaj proti nachlazení
Suroviny:
dvě hrsti skořápek vlašských ořechů, půl litru vody, kousek celé skořice, popř. několik plodů šípku
Postup:
Vybereme čisté skořápky ořechů bez tmavých skvrn, propláchneme je v cedníku a necháme namočené do druhého dne. Pokud ale spěcháme, můžeme je použít i rovnou bez louhování. Skořápky a šípky s kouskem skořice vaříme v půl litru vody tak dlouho, až čaj získá krásnou hnědozlatou barvu. Trvá to asi patnáct minut. Poté čaj necháme mírně zchladnout a dochutíme medem, případně kapkou rumu. Čaj nejen dobře chutná, ale posiluje naše zdraví. Pozitivně působí při nachlazení a kašli.
Karmelitánské kapky na dobrou náladu
Karmelitánské kapky – to je bylinná tinktura, která obsahuje uklidňující meduňku, koření a alkohol. Kapky se užívají při migréně, zažívacích problémech a psychickém vypětí.
Jak napovídá název, na tento recept přišli v roce 1711 karmelitánští mniši. Kapky jim prý navozovaly veselou mysl.
Suroviny:
10 lžic nakrájené natě meduňky, 10 hřebíčků, 5 lžic skořice (nebo může být celá), 1 nastrouhaný muškátový oříšek, popř. lžička semen koriandru, lžíce medu, nakrájený citron a 1 litr alkoholu
Postup:
Směs bylin a koření zalijeme litrem koňaku, brandy nebo vodky. Necháme odstát tři týdny, pak slijeme a teprve potom přidáme na dochucení med a citron. Pijeme pro celkové uklidnění organismu jako aperitiv dvakrát denně.
Související
-
Růže stolistá je zdravý zázrak. Vyzkoušejte nápoj z květů
Růže stolistá byla vyšlechtěna v 16. století ve Francii a postupně se dostala i do českých venkovských zahrádek, kde kvete dodnes.
-
Kaštan na bolavé nohy. Vyrobte si vlastní tinkturu
Jírovec maďal neboli kaštan koňský je léčivý od koruny až ke kořenům. Pokud si čerstvé kaštany nasbíráte, můžete si z nich vyrobit kaštanovou tinkturu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.