Skořápky ořechů jsou ideální základ pro lahodný čaj

1. listopad 2018

Už louskáte vlašské ořechy a připravujete si zásobu na vánoční cukroví? Pokud ale nechcete cukroví chroupat nasucho, uvařte si k němu výborný a zdravý čaj ze skořápek ořechů. Svůj vylepšený recept nám nabídla v Radioporadně pardubická bylinkářka Radka Svatošová.

Ořechový čaj proti nachlazení

Suroviny:

dvě hrsti skořápek vlašských ořechů, půl litru vody, kousek celé skořice, popř. několik plodů šípku

Postup:

Vybereme čisté skořápky ořechů bez tmavých skvrn, propláchneme je v cedníku a necháme namočené do druhého dne. Pokud ale spěcháme, můžeme je použít i rovnou bez louhování. Skořápky a šípky s kouskem skořice vaříme v půl litru vody tak dlouho, až čaj získá krásnou hnědozlatou barvu. Trvá to asi patnáct minut. Poté čaj necháme mírně zchladnout a dochutíme medem, případně kapkou rumu. Čaj nejen dobře chutná, ale posiluje naše zdraví. Pozitivně působí při nachlazení a kašli. 

Karmelitánské kapky na dobrou náladu

Karmelitánské kapky – to je bylinná tinktura, která obsahuje uklidňující meduňku, koření a alkohol. Kapky se užívají při migréně, zažívacích problémech a psychickém vypětí.

Jak napovídá název, na tento recept přišli v roce 1711 karmelitánští mniši. Kapky jim prý navozovaly veselou mysl.

Suroviny:

10 lžic nakrájené natě meduňky, 10 hřebíčků, 5 lžic skořice (nebo může být celá), 1 nastrouhaný muškátový oříšek, popř. lžička semen koriandru, lžíce medu, nakrájený citron a 1 litr alkoholu

Postup:

Směs bylin a koření zalijeme litrem koňaku, brandy nebo vodky. Necháme odstát tři týdny, pak slijeme a teprve potom přidáme na dochucení med a citron. Pijeme pro celkové uklidnění organismu jako aperitiv dvakrát denně.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.