Jak stříhat nehty, aby nezarůstaly? Na co jsou nehtová rovnátka?

18. říjen 2017

Speciální rovnátka, která upravují zarostlé nehty, používají pedikérky v posledních deseti letech. Zajímavé ale je, že rovnátka jsou v pedikúře známá od roku 1853. Už v té době lidé přišli na to, jak si ulevit.

Ale zásadní je prevence, a tou je správné stříhání. Více nám řekla v Radioporadně pedikérka Eva Vondráčková z Pardubic, která se v září stala Mistryní ČR v tomto oboru.

Jak si správně ostříhat nehty

Nehty na nohách stříháme zásadně do rovna. Tento zvyk je nutné pěstovat už od dětského věku, aby měl nehet dostatek prostoru pro růst. Je také důležité nehty nestříhat úplně na maximum. Jejich správnému růstu pomůže i to, když budete používat častěji pilník, stačí obyčejný papírový a nehty lehce upilujete. Pokud se přesto vyskytne zarůstající nehet, k jeho úpravě dobře poslouží rovnátko.

Zarostlé nehty se vyskytují nejčastěji na palcích u nohou. Ale mohou se objevit i na ukazováku. Velmi často se vyskytují u dětí. Může za to hlavně špatné stříhání, často nevhodná obuv nebo úraz. „Pokud například chirurg nehet strhne, ten roste potom špatně. Postupuji tak, že nejprve suchou pedikúrou nehty obrousím, napravím a uvolním, a teprve potom nasadím rovnátka na nehty,“ vysvětluje Eva Vondráčková.

Rovnátka se většinou na nehty lepí

Rovnátka nehty skutečně rovnají, vytáhnou nehty z nehtových valů a donutí je růst rovně. Ale není to hned. Nehet na palci u nohy odrůstá až rok, takže i léčba může trvat celý rok. Rovnátko se lepí speciálním lepidlem, proto je před tím ideální ošetření suchou pedikúrou, kdy se nehet zbrousí, vydezinfikuje, zkrátí, a teprve poté se rovnátko nasadí.

„Rovnátka jsou plastová i drátková. Plastová rovnátka se nalepí přes celou plochu nehtu. Pak jsou rovnátka, kde se spojuje plast s drátkem a celokovová, která se tvarují přímo na nehtu. Některá rovnátka jsou tak tenká, že se dámy mohou nosit klidně i lodičky, lidé mohou sportovat, není to bolestivé a velmi rychle si na to zvyknete,“ říká pedikérka. Plastová rovnátka se mění asi po osmi týdnech, celokovová jsou posouvací.

autor: jsl
Spustit audio