Jan Kašpar dorazil na třídu Míru dřív. O tři měsíce

28. prosinec 2016

První český aviatik Jan Kašpar už má v Pardubicích svou sochu. Stojí na západní straně třídy Míru. I když její výběr provázely komplikace, nakonec socha tohoto pardubického rodáka a průkopníka letectví stojí na svém místě o tři měsíce dřív, než bylo původně v plánu.

Zdejší rodák a průkopník českého letectví hledí na třídu Míru z místa, kde se v roce 1883, v dnes již neexistujícím hotelu Veselka, narodil.

Samotná instalace sochy trvala asi jenom půlhodiny. Socha stojí na svém místě. Poslední, co zbývá dodělat, je osvětlení, které je potřeba správně nastavit. To ale bude až po Novém roce.

Kašpar dorazil dřív

František Bálek, který sochu vytvořil, vysvětluje, proč se rozhodli sochu umístit už teď, když původně měla být v březnu: „My máme smlouvu, kde máme termín v březnu, ale my jsme se snažili to udělat co nejdřív. Když ta socha byla hotová, tak jsme nečekali na nic. Nebyl důvod ji neosadit. Je to dárek občanům k Novému roku.“

Postava aviatika Jana Kašpara hledí směrem k Zelené bráně

Sochař Bálek na soše pracoval zhruba rok: „Byla to náročná práce. Projekt se schvaloval někdy před třemi lety. Dlouho se to vleklo. Kolem soutěže byly velké dohady. Nakonec jsme to dostali. Vlastní realizace trvala rok.“

Čtěte také

Socha je zhruba dva metry vysoká postava hubeného muže, který se dívá směrem na Zelenou bránu a levou rukou se opírá vrtuli z letadla. Zároveň je před sochou na chodníku vyznačená časová osa, na které jsou zaznamenány nejdůležitější milníky v Kašparově životě.


První dálkový let v Čechách
13. května 1911 Jan Kašpar se strojem Blériot při letu z Pardubic do Velké Chuchle překonal 121 km. Na cestu ve výšce zhruba 800 m potřeboval 92 minut.

Pořízení sochy přijde zhruba na dva miliony korun. Část nákladů pokryje výtěžek sbírky, kterou uspořádala Společnost Jana Kašpara. Dárci mohou ještě teď na pořízení památníku přispět prostřednictvím účtu číslo 274863129/0300, nebo v prodejnách Klenoty Lejhanec na třídě Míru či v prodejně knih Mozaika v nádražní hale.

autoři: pta , zen
Spustit audio