Je správný čas na nákup sadby česneku. Namořte ho a počkejte na listopad

21. září 2021

Na konci září je správná doba na nákup kvalitní sadby česneku. Nejlepší je koupit si originál sadbový s uznávacím listem, kde je záruka odrůdy a kvality.

Pardubický zahradník František Hlubocký ale poradí i zahrádkářům, kteří si pěstují svůj osvědčený česnek na sadbu sami. Nejdůležitější je, aby byl zdravý. Jak na to?

Pozor na vlnovníka

Usušený sadbový česnek rozloupejte na jednotlivé stroužky. Použijte jen ty pěkné, silné, které jdou od sebe snadno odloupnout.

Klíčící palice česneku

„Je jedno, jestli se vám slupka z česneku odloupne, nebo ne. Tuto činnost provádějte ve světlém pokoji a každý stroužek bedlivě prohlédněte. Letos docela dost řádí vlnovník, což je roztoč, který se nejdřív skoro neprojevuje, na stroužcích zanechává jen malé šedavé flíčky. Takové stroužky hned vyřaďte a nechte si opravdu jen ty nejlepší. Ty namořte v sulce přesně podle návodu a pak co nejrychleji usušte," radí pardubický zahradník.

Bez sulky může česnek zpouchnout

Sulka je podle Františka Hlubockého jediný přípravek na trhu, který umí zajistit kvalitu česneku. „Sulka vlnovníka zničí. Bez namoření vám česnek sice vyroste, sklidíte paličky, ale pak se už v listopadu nebo v prosinci budete divit, že vám česnek tzv. zpouchne, zpuchří. Může za to právě vlnovník, což je mikroskopický roztoč, který na česneku s oblibou hoduje.

Po namoření sušte česnek nejlépe na půdě, ale jakmile je usušený, uchovávejte v chladu a suchu, klidně i při teplotě kolem nuly. Na vysázení do země nespěchejte, počkejte si až do listopadu.

Spustit audio

Související