Který česnek je lepší? Paličák i nepaličák. Hlavně, že je český

9. červenec 2018

Česnek paličák vytváří květenství, kterému se říká palice, tedy kvete. Nepaličák do květu nejde. V obchodě poznáte paličák podle toho, že má uprostřed tvrdý stonek. Nepaličák má vršek měkký, podobně jako cibule.

Podle největšího evropského šlechtitele česneku Jana Kozáka je obecně chutnější nepaličák. Přesto u nás lidé dávají přednost paličákům, hlavně těm fialově zbarveným. V tom jsme podle šlechtitele raritou v Evropské unii. Letos ale zřejmě budeme vděční za jakýkoliv český česnek. Úroda byla slabá.

„Za tu dobu, co se česneku věnuji, a to už jsem teď v důchodu, si nepamatuji horší úrodu,“ říká Jan Kozák. Snad jen s výjimkou roku 2012, kdy všechen česnek pomrzl. Za slabou úrodu může velmi krátké vegetační období. Česnek kvůli teplému přílivu počasí velmi rychle dozrál a sklízelo se o tři týdny dříve. Rostliny neměly čas zesílit a vyzrát.

Není palice jako palice

U nás chybně označujeme za palici česneku to, v čem jsou uspořádané jednotlivé stroužky. To je ale cibule, nikoliv palice.  

Palice je květenství česneku paličáku a najdeme ji na vrchu rostliny, stejně jako lidskou hlavu.

Setí pacibulek

Pacibulky jsou drobné rozmnožovací orgány, které se vytvářejí v palici, tedy v květenství paličáku. „Tyto pacibulky je dobré vysévat brzy, rozhodně nečekat do listopadu jako se stroužky, ale vysadit už v září. Pak se jim bude dařit. Tento způsob je vhodný, můžu ho jen doporučit, protože pomáhá k ozdravení sadby,“ říká šlechtitel Kozák.

Mýty o česneku vyvrací šlechtitel Jan Kozák

  • Česnek se nesmí sázet po bramborách

To se někdo zřejmě někde spletl a upsal. Naopak, brambory jsou nejlepší předplodina pro česnek. Dobře se po nich sází a pokud brambory hnojíte hnojem, pro česnek v dalším roce toto prohnojení půdy bohatě stačí. Česnek není vhodné sázet zase po česneku, póru, pažitce a cibuli. 

  • Velké sadbové stroužky zaručí vždy velkou úrodu

I z malého stroužku naroste velký česnek, pokud má správné podmínky pěstování.

  • Česnek vyroste i z koupeného stroužku z obchodu

Na to pozor, u kupovaného česneku není kontrolovaný zdravotní stav, ale mnohem horší je, že i když je česnek označený českou vlaječkou, nemusí to být vždy český česnek. Bývají to francouzské odrůdy. A ty dávají velmi neuspokojivý výnos. Proto je lepší zakoupit česnek sadbový.

Spustit audio