Jehnědy se bez včel obejdou. Líska ale v předjaří potřebuje prořezat

18. únor 2022

Už kvetou jehnědy a to znamená, že bude brzy jaro. Na holých větvích jsou velmi dobře viditelné. Jedná se o samčí květy, které rostou například na lískách nebo olších. Jehnědy jsou vlastně samčí květy, ze kterých se sype pyl. I když by se mohlo zdát, že právě jehnědy jsou první potravou pro včely, není tomu tak. Příroda to zařídila jinak.

„Včely na konci února, kdy se objevují jehnědy, ještě odpočívají. A když se pořádně podíváte na větve lísky nebo olše, najdete tam i kulaté pupeny, ze kterých vykukují dvě až čtyři červené štětičky. A to jsou samičí květy, které chytají pyl z jehněd.

Stačí, aby vítr zaklepal bliznou a došlo k opylení. Tyto rostliny jsou větrosnubné, nepotřebují včely,“ vysvětluje zahradník František Hlubocký.

Kočičky jsou samci

Líska je jednodomá rostlina. Na jednom keři jsou samčí i samičí květy. Naproti tomu například vrba jíva, na které kvetou kočičky, je dvoudomá rostlina, která vytváří buď samčí, nebo pouze samičí květy. A právě samčí květy zdobí šedý kožíšek, který nás láká k pohlazení, proto název kočičky.

Kočičky, vrba, jaro

Vrba jíva kvete o něco později, než například líska nebo olše. Včely už jsou probuzené, a je potřeba zapracovat na opylení. Proto jsou kočičky hmyzosnubné, nikoliv větrosnubné.  

Vhodná doba k prořezání lísek

Konec února je podle zahradníka Hlubockého na prostřih lísek dobrá. Lísku je třeba prosvětlit, když je moc hustá. „Je potřeba zbavit se hlavně starých a zaschlých větví. Líska také dokáže růst hodně do výšky, protože můžete zkrátit letorosty loňské a předloňské, na kterých ještě není tolik budoucích oříšků,“ radí zahradník.

Je také ideální doba na množení keřů. A které rostliny je v předjaří vhodné stříhat, a které ne? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související