Muškáty můžete řízkovat roky. A bez ztráty kytičky!

1. únor 2022

Na začátku února je čas vytáhnout muškáty ze zimoviště. Podle zahradníka Františka Hlubockého závisí náš pěstitelský úspěch na tom, jak přezimují. Velmi důležité je pro ně v zimě světlo, chladno a minimální zálivka. Nejlíp je jim na prosklené a chladné verandě, kde si mohou tzv. pospávat. Teď už je ale čas je vzbudit a nařízkovat.

Pokud byste chtěli přechovávat celé rostliny muškátu, vyplatí se to podle zahradníka Františka Hlubockého maximálně dva roky. Potom už nejsou tak pěkné. Proto je lepší muškáty množit řízkováním, nikoliv přechovávat. 

Jak na řízkování muškátů?

Pokud máte například odrůdy ještě po babičce nebo po mamince, díky řízkování vám vydrží desítky let a budou stále krásné.

„Vybereme ty pěkné vršky a ustřihneme asi půl centimetru pod kolínkem, vršek bude dlouhý asi pět až osm centimetrů. Na stonku necháme asi tak tři, čtyři páry listů. Potom napícháme nejlépe do supresivního substrátu a necháme na světle a v teple zakořenit. Letošní mladé řízky vám možná půjdou o něco déle do květu, než původní rostlina, ale uvidíte, že budou zdravější a hezčí," radí zahradník.  

Řízkování muškátů

Muškát vypěstujete i ze semínka

Věda jde dál a zahradníci přišli na to, že přechovávat velké množství matečních rostlin je náročné na plochu i na práci. Dnes už existují semena F1, která se dají naset podobně jako například semena paprik.

Ale pozor, na rozdíl od paprik potřebují muškáty od první chvíle světlo. Proto je vhodné umístit semínka se substrátem na okenní parapet do teplé místnosti. Substrátem jen velice mělce přihrnout, stačí pocukrovat, protože semínka jsou velmi jemná. 

„Nejjednodušší je způsob řízkování našich babiček - květináčky se semínky přiklopte skleničkou, aby se k nim dostalo světlo. Občas odklopte, vyvětrejte a zase zaklopte. Po čase vyrostou malé rostlinky, ty se rozpichují, dá to hodně práce, ale je to takové příjemné zelené tvoření. A uvidíte, jak budete překvapeni, protože vaše píle bude odměněna krásně hustými - nízkými keříčkovými rostlinami,“ podotýká zahradník. 

Jak postupovat při setí paprik? A co je nejdůležitější při pěstování citrusů? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.