Supresivní substrát - novinka, která postaví semínko na nohy

11. leden 2022

Leden je pro zahradníky úžasným měsícem. Je to měsíc semen, kdy zahradníkům přicházejí nové semínkové katalogy. A ti z nich vybírají novinky a těší se, až vyklíčí. Alespoň takto optimisticky vidí měsíc leden pardubický zahradník František Hlubocký, pro kterého je prohrabování škatulí se semínky příjemnou úlevou po předvánočním shonu.

„Semínka už mi přišla, mám jich plnou škatuli a bude zase práce. Teď přišla například semínka krásenek. To je nádherná letnička, která skoro zanikla a teď se zase objevila. To je radost,“ líčí zahradník Hlubocký. 

František Hlubocký ve svém zahradnictví

A protože pokrok se nezastaví ani v zahradnickém oboru, šlechtí se stále nové odrůdy, a také substráty se vylepšují.

Odborníci přišli na to, že přílišná čistota škodí. Substráty procházejí sterilním prostředím, propařují se, a podobně. Podle Františka Hlubockého po celém procesu výroby takového substrátu zůstane v podstatě mrtvá zemina bez živých organismů. 

„Jakmile se ale do takového sterilního prostředí dostane nějaká houba nebo jiný škodlivý mikroorganismus, začne semínku škodit. Proto tu máme podle mého názoru skvělou novinku - supresivní substrát.“

Zemina, která pomůže

Je to zemina, která semínku pomůže sehnat vodu a brání ho před nemocí. Tento nový substrát, který je vhodný pro výsevy a množení, je čistá kvalitní zemina obohacená o mikroskopické houby, které žijí v souladu s vysetými kulturními rostlinami. Tyto houby pomáhají shánět vodu a vytvářejí v zemině látky, kterými brání nejen samy sebe, ale i klíčící semínko.

Zahradník vysévá semínka do substrátu

Čas na výsev paprik a rajčat se blíží. Která semínka jsou nejlepší? A dají se rajčata vypěstovat v obýváku u okna? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související