Jubilejní Jazz Dance Open v rytmu Afriky. Tančit naučí každého

19. červen 2023

Pardubice kdysi vykročily tanečním krokem Heleny Machové. Zcestovalá žena tam později založila mezinárodní festival. Ten právě dospěl do 20. pokračování.

„Ještě, jak se říká, za totáče jsem se dostala do zahraničí a měla jsem docela dlouhé smlouvy, třeba na rok v Itálii a podobně. Získávala jsem cenné zkušenosti ještě jako poměrně mladá. Stěžejní pro mě bylo pozvání do školy Martha Graham v zámoří, kde jsem studovala její techniku,“ vzpomíná Machová.

Byl boom

Taneční školu otevřela umělkyně začátkem 90. let minulého století ve Východočeském divadle Pardubice. „Zapsala jsem 640 zájemců. Úžasná doba, kdy všichni po revoluci byli nadšení, nadechnutí k práci. Ve zpětném pohledu to je sen. Díky pracovitějším tanečníkům škola přerostla v divadelní formu a vzniklo Taneční divadlo Heleny Machové. Časem se díky fotografovi Aleši Mádrovi zrodila dokonce kniha o tomto tanečním divadle. Zdá se mi, že dodnes nezestárla.“

Letošní 20. ročník mezinárodního festivalu Jazz Dance Open začal autorskou výstavou 119 profesionálních výtvarníků z celého světa Tanec v kolážích. Hostí ji konzervatoř. V krajské knihovně zase mají prezentaci vítězové dětské soutěže Kreslíme a malujeme s festivalem.

Vrcholem akce bude v neděli 25. června Galavečer ve VČD s autorským projektem Barbory Ptáčkové, africkým tancem a původními nástroji. Předcházet mu ten samý den mají taneční dílny. Podle slov Heleny Machové se tancovat naučí úplně každý.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.