V Litomyšli dnes začíná 65. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl

15. červen 2023

V Litomyšli startuje největší hudební svátek v roce. Dnes večer tam začíná 65. ročník Smetanovy Litomyšle. Až do 2. července nabídne 36 pořadů v hlavním programu, lidé se ale můžou těšit i na doprovodné koncerty v Klášterních zahradách. K tomu všemu se přidá i 19. ročník Smetanovy výtvarné Litomyšle, která připravila více než 20 samostatných výstav.

Letošní novinkou je ale umístění hlavní scény, ta se kvůli generální opravě litomyšlského zámku přestěhovala do multifunkční haly, kterou pořadatelé kvůli tomu speciálně upravili.

Zvenku návštěvník nic nepozná, ale když vejde dovnitř, ocitne se v koncertním sále. Pořadatelé nejdříve museli rozpustit led, pak plochu zakryli deskami, aby se nepoškodila chladící technologie, pak postavili vyvýšenou tribuny a hlediště, které je úplně stejné, jaké bylo v minulých ročnících na nádvoří zámku.

Teplo na zimním stadionu

Co se týče akustiky, s tím si museli organizátoři hodně pohrát, ale veřejná generálka ukázala, že to nebude problém. Možná největší úskalí je fakt, že hala nemá žádnou klimatizaci, takže pokud budou velká horka, mohlo by to být uvnitř nepříjemné, ale i to se pořadatelé snaží ještě vyřešit. Každopádně zima vám tady určitě nebude.

Dnešní zahajovací koncert zahraje Česká filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem a klavíristou Kirillem Gersteinem. Na programu je Scherzo z Triumfální symfonie E dur op. 6 Bedřicha Smetany.

Fanfáry pro prezidenta

Následně návštěvníci uslyší i hudbu Sergeje Rachmaninova a Antonína Dvořáka. Úplně na začátku ale po dlouhé době zazní fanfáry ze Smetanovy Libuše, a to z toho důvodu, že na festival přijede prezident Petr Pavel.

Čtěte také

Hlavním letošním tématem je Belle Époque, tedy krásné časy, jak se označuje období přelomu 19. a 20. století. Byl to nebývalý pokrok vědy a techniky, který vlastně tehdy umožnil rozvoj všech lidských činností včetně umění. A právě tato hudba bude znít na Smetanově Litomyšli nejčastěji.

K hudebnímu festivalu neodmyslitelně patří i Smetanova výtvarná Litomyšl a také tradiční festival v Klášterních zahradách. Letos je výstav přibližně 20, například v multifunkční hale, je expozice Alfons Mucha versus Jiří David. K vidění jsou 3 originály od Alfonse Muchy, protože právě on byl také představitelem Belle Epoque, ale také velký obraz současného výtvarníka Jiřího Davida Apoteóza, která vychází z Muchovy Slovanské epopeje.  A to i svým formátem.

Z dalších výstav můžeme zmínit 4. ročník Plánu B,  to je výstava objektů a soch ve veřejném prostoru. Nabízí se tak spojení s procházkou po městě, kterou je možné zakončit třeba právě v Klášterních zahradách, kde bude během celého festivalu znít hudba nejrůznějších žánrů.

Spustit audio

Související