Kapalice – romantická studánka jako z pohádky

13. červenec 2017

Romantickou studánku, která se jmenuje Kapalice, najdete asi 370 metrů západně od chaty Polanky. Turisté vědí, že Polanka je výletní restaurace mezi Novými Hrady a Zderazí. Ke Kapalici dojdete po červené turistické značce a budete příjemně překvapeni tímto malebným zákoutím. Procházka na okraji Toulovcových Maštalí pro vás bude příjemným osvěžením, a to doslova.

Turistická značka nás vede po klouzavých kamenech, do vrchu, až k Mariánskému sloupu. Pramen, který vytéká z pukliny, je docela vydatný. Přitom název Kapalice by mohl připomínat jen pomalu kapající vodu. „Tak to v žádném případě není pravda, voda teče hodně, vytéká z pukliny, kde je spousta kamenů, takže i krásně šumí. Průměrná vydatnost pramene je 2,7 litru za sekundu, což je poměrně hodně,“ upřesňuje přírodovědkyně Naděžda Gutzerová.

Pramen Kapalice vytéká do umělého rybníčku, ve kterém je křišťálově čistá voda. Vedle pramene stojí Mariánský sloup, na kterém je nápis: Svatá Maria zachovej nás dítky k tobě volající ve své ochraně. Je to piktogram. Sloup v sobě skrývá rébus. Pokud se zadíváte na nápis na sloupu a vypíšete si ta písmena, která se zároveň používají jako římské číslice, získáte letopočet, kdy byla studánka postavena. Bylo to v roce 1879.

Kam dál od studánky Kapalice

Osvěžení v krásné přírodě, kde kralují pískovce

Sednout si pod Mariánský sloup a poslouchat zurčící vodu, to může být recept na prázdninové zklidnění a odpočinek. U rybníčka, do kterého pramen vtéká, uvidíte ještě malý domeček, který slouží i jako jeden z bodů Českého hydrometeorologického ústavu. Jednou za čas tam meteorologové měří vydatnost vody. A také jsou tam schované dva hrnky pro jednodušší přístup k dobré vodě ze studánky.

Kapalice není jedinou studánkou v blízkosti Toulovcových Maštalí. Z tamních pískovců vytéká mnoho dalších pramenů, například Džberka, Mojžíšova studánka nebo Voletínská studánka. Klidně si můžete udělat celodenní výlet po průzračných studánkách vytékajících z pískovců.

Voda je velmi chutná a nakyslá

„V pískovcových skalách se vodu vůbec nebojím pít, voda se totiž krásně čistí právě přes vrstvy pískovců, které ji dokonale filtrují. Na druhou stranu se nedá říct, že voda z Kapalice je léčivá. Je totiž velmi málo mineralizovaná a má nízké Ph. Je mírně nakyslá. Nedá se o ní říct, že by nás vyléčila, ale zato krásně osvěží na letním výletě,“ uzavírá návštěvu u studánky Kapalice Naděžda Gutzerová.

autor: jsl
Spustit audio