Kapr kraluje dál. I tak pro něj jsou Vánoce konečná

Kapr
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Kapr

Jíte ryby? A líbí se vám tradice v podobě štědrovečerního kapra? Zdá se, že ho z českých stolů jen tak něco nesundá.

„Kapr tvoří asi 80 procent naší rybí obsádky. Zájem o lysce a šupináče je rovnoměrný. Taky máme candáty, líny a amury,“ říkají třeba Ludvík a Lukáš Doležalovi z hospodářství v Trpišově u Slatiňan na Chrudimsku.

Ryba ve vaně musí mít pohodlí

Je na zpracování lepší lysec, anebo šupináč? Podle Doležalových určitě lysec, ale kdo si chce pod talíř dát šupinu, pochopitelně volí druhou možnost. Někteří lidé si zase kupují živou rybu a před svátky ji ukládají do vany. „Měli by pro ni mít připravené podmínky. Neměla by tam třeba být chlorovaná voda.“

Lukáš a Ludvík Doležalovi byli hosty Dobrého rána

Teoreticky se může stát, že někdo pořízenou rybu vypustí do řeky v domnění, že ji zachrání. Ta ale není připravená na zimu. „Je to pro ni jistý šok. Ryby jsou určené na štědrovečerní tabuli, aby si na nich lidé pochutnali. Chováme je s láskou, věnujeme jim veškerou péči. Po výlovu je máme doma na zahradě zakomorované v rybníku. Ten následně lovíme až těsně před svátky,“ popisují Doležalovi.

Vlastně tak pokračují v rodinné tradici. „Udržujeme odkaz našeho dědečka Josefa. Postupně se snažíme naše rybníkářství dál rozvíjet. Hodně k nám jezdí rodiny s dětmi. Snažíme se malým rybářům ukázat, jak postupovat. Nahodíme pruty a bavíme se rybařinou v krásné přírodě.“

Spustit audio

Související