Kaprů bude na Vánoce dostatek. Navzdory herpes viru
Rybniční hospodářství Bohdaneč obhospodařuje padesát dva rybníků. Ročně sloví kolem 200 tun ryb. Letošní rok byl sice podle majitele Adolfa Vondrky náročnější kvůli virové nákaze. Na štěstí se rozšířila jen do tří rybníků, které se musí do konce září slovit a vyvápnit. V ostatních rybnících jsou zdravé ryby určené ke konzumaci nejen na Vánoce.
„Lidé začali kupovat více kvalitních čerstvých ryb, aby udělali něco pro své zdraví. Aspoň k něčemu je tedy tohle koronavirové období dobré,“ říká majitel Rybničního hospodářství Bohdaneč Adolf Vondrka.
Největší zájem je o pstruhy, lidé si oblíbili letní grilování. Vynikající je také amur. Má jemnější maso, než kapr, celkově je maso amura bělejší. Kapr má výraznější chuť.
„Amura doporučuji, je to ryba, která má velmi chutné bílé maso, a pokud je amur čerstvý, stačí mu deset až patnáct minut pečení. Kousky amura jen osolíme a přidáme bylinky, deset minut pečeme a máme hotovo,“ říká Adolf Vondrka.
Výlovy rybníků Rybničního hospodářství Bohdaneč trvají od konce září do druhé poloviny listopadu. Velké rybníky se loví několik dnů. Už od října začínají výlovy dravců, hlavně štik a sumců.
„Štika se dělá na soli a kmíně a peče se. Barva masa je podobná jako u amura. Nemůžu říct, že by štika byla suchá, je to křehké maso, jen se nesmí příliš dlouho péct,“ přidává další zkušenosti Adolf Vondrka.
Herpes virus postihl další tři rybníky
Virová nákaza se na ryby z Rybničního hospodářství Bohdaneč přenesla zřejmě z rybníka Buňkov, který patří Českému rybářskému svazu. Nákaza se podle Adolfa Vondrky zřejmě dostala do Labe, a s přítokovou vodou natekla do Sopřečského rybníka a do dalších dvou. Sopřečský rybník už je slovený, Bohumilečský a Újezdský to čeká do konce září.
Rybník se po výlovu musí vyvápnit, je třeba vydezinfikovat kádiště, loviště a rybník musí zůstat minimálně šest týdnů ladem, bez vody, aby došlo k ozdravění dna.
Výlov bude, ale bez atrakcí
Rybniční hospodářství Bohdaneč pořádá každý rok slavnostní výlov na Bohdanečském rybníku. Tradičně se koná 28. října. Jak to bude letos?
„Výlov bude, ale ne s takovými atrakcemi a stánky, na jaké jsou lidé zvyklí. Nemůžeme každému dávat na ruku pásku a počítat, kolik lidí přichází. Ale rybník slovit musíme, takže lidé se mohou přijít podívat, jak pracujeme. Pokud se situace v polovině října změní, můžeme udělat improvizovanou akci na poslední chvíli,“ uzavírá majitel Rybničního hospodářství Bohdaneč Adolf Vondrka.
Související
-
Začal nucený výlov Sopřečského rybníka. Kvůli herpes viru rybáři utratí 90 tun ryb
Kapři ze Sopřečského rybníka na Pardubicku se už na stůl nedostanou. Rybáři je musí nechat utratit, protože se tam objevila nákaza herpes virem.
-
Kdo může za sucho v krajině? Má v dnešní době cenu stavět nové rybníky?
Je sucho. Situace se zhoršuje od roku 2015. Ale podle majitele Rybničního hospodářství Bohdaneč Adolfa Vondrky to není zase také výjimečné a katastrofální.
-
Rybáři bojují se suchem i v zimě. Na Pardubicku vyschly přítoky některých rybníků
Suchá koryta a hladiny desítky centimetrů pod normálem. Rybáři na Pardubicku se i v zimním období potýkají s nebývalým suchem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka