Rybáři bojují se suchem i v zimě. Na Pardubicku vyschly přítoky některých rybníků

23. leden 2020 09:46

Suchá koryta a hladiny desítky centimetrů pod normálem. Rybáři na Pardubicku se i v zimním období potýkají s nebývalým suchem. Vláhy bylo málo už na podzim a teď dokonce přítoky do některých nádrží vyschly úplně. Takovou situaci východočeští rybáři nepamatují.

„To je celkem dobře vidět, že Lipoltická svodnice je bez vody,“ vysvětluje Adolf Vondrka z Rybničního hospodářství z Lázní Bohdaneč a ukazuje suché koryto zapadané listím. Do rybníků v Lipolticích ale nic neteče. Je to nebývalým suchem, které začalo už na podzim.

Listopad i prosinec byly velice suché měsíce a sucho pokračuje i v lednu. „Většina drobných vodních toků zejména tady na Přeloučsku, kde máme rybníky, jsou zcela bez vody a netečou,“ popisuje Vondrka.

Odtok rybníku Nečas. Žádná voda neodtéká, v rybníku cyhbí přibližně půl metru vody

Pokud bude sucho trvat dál, bude to problém. „Přicházíme do sezóny, kdy je vláhový deficit, nedostatek vody a bude velký problém udržet rybníky na vodě. Lipoltická svodnice je vodní tok, který má mít dlouhodobý průměrný přítok podle hydrometeorologického ústavu 14 litrů za sekundu, a neteče tady vůbec nic,“ dodává Adolf Vondrka.

Situace je podle něj podobná i v jiných částech Česka: „V podhorských oblastech je ta situace výrazně lepší. Ale na jihu Čech i na Jižní Moravě jsou na tom na některých místech podobně.“

Voda chybí i v rybnících, které Lipoltická svodnice napájí. V Urbanickém rybníku chybí 40 – 50 centimetrů vody a o kousek dál z rybníka Nečas nic neodtéká, i ten je zhruba půl metru pod lednovým normálem. V letech 2016, 2017, 2018 vždycky tekla alespoň nějaká voda, teď ale neteče vůbec žádná. Samotné ryby nedostatek vody zatím neohrožuje. Jedinou záchranou by pro rybáře byly vydatné srážky.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související