Kardiologie v Pardubicích najede už v neděli na akutní režim, říká primář

8. duben 2020

Kardiologické oddělení Pardubické nemocnice bude v karanténě do soboty 11. dubna. Pacienty do té doby nepřijímá. Péči o akutní případy převzali odborníci ve Fakultní nemocnici v Hradci králové, další pak na Interním oddělení v Pardubicích.

„Od neděle 12. dubna by mělo kardiologické oddělení začít fungovat v akutním režimu. Akutní příjmy jsou infarkty, nestabilní anginy pectoris, závažné arytmie a další,“ říká primář Matějka. Plánované příjmy nejsou zatím na pořadu dne.

Lidé s onemocněním srdce jsou v ohrožení

V ohrožení jsou staří lidé, nemocní lidé a zdravotníci. Ti patří podle primáře Matějky mezi nejvíc ohrožené skupiny, které by se měly skutečně chránit.

Čtěte také

„Pacienti s onemocněním srdce nebo s riziky onemocnění srdce jako je cukrovka, vysoký krevní tlak nebo obezita, mají mnohem rizikovější průběh nemoci Covid 19, než zdraví lidé. Proto je velmi důležité, abychom tyto lidi léčili. Nemůžeme kvůli koronaviru zastavit na našem oddělení provoz. Tam by pak hrozily opravdu velké škody na zdraví lidí,“ varuje primář Matějka.

Na Kardiologickém oddělení Pardubické nemocnice pracuje sto čtyřicet lékařů a sester. Dvacet dva z nich se nakazilo koronavirem, zřejmě od procházejícího pacienta, který se tam vyskytl v polovině března.

Podle primáře Jana Matějky mají všichni zdravotníci kromě tří naprosto lehký průběh, nikdo není v nemocnici, někteří nemají vůbec žádné obtíže. Ostatních sto dvacet zdravotníků je v pořádku.

autoři: Miroslav Hruban , jsl
Spustit audio

Související