Karel IV. by měl radost. Vinice prosperují i na východě Čech

24. září 2021

Vracíme se do doby Karla IV., který prosazoval vinice a pěstování vína po celých Čechách, ne pouze na Moravě nebo na Mělnicku. Určitě by byl potěšen, kdyby viděl, jak pěstování vína vzkvétá i ve východních Čechách.

Víno se pěstuje nejen v Kutné hoře, Čáslavi, ale také v Cholticích, Ždánicích, Velkém Vřešťově, pod Kunětickou horou, stovky sazenic mají například v Bítovanech na Chrudimsku.

Odrůdy, které odolají drsnějšímu podnebí

Aby bylo víno i na východě Čech pitelné, je potřeba pořídit si odolnější odrůdy, které přežijí i v této oblasti. Musí to být odrůdy, které brzy rodí, aby stačily dozrát. Jsou to rané moštové odrůdy, například Veltlínské červené rané, odrůdy Hibernal nebo Solaris, které jsou rezistentní. „Když se dobře udělají zelené práce, tak už nevyžadují zásah chemií. V poslední době zkoušíme odrůdu Souvignier gris, která je méně náročná na provádění zelených prací,“ upřesňuje malovinař z Choltic Miroslav Horák.

„Pokud si chcete vypěstovat hrozny k výrobě burčáku nebo dokonce vína, musíte vybírat mezi moštovými odrůdami. Stolní odrůdy jsou naopak vhodné ke konzumaci vinných hroznů ve formě ovoce,“ radí vinař Miroslav Horák, který začal víno pěstovat v roce 1975, hned poté, co se vrátil ze svého prvního výletu na Pálavu. V poslední době se mu pěstování vína v Cholticích daří velmi dobře.

K vínu nesmí přijít vzduch

Na konci září se práce vinařů přesouvají do sklepa. Víno kvasí celkem třikrát. Po prvním kvašení vzniká burčák, druhé kvašení probíhá právě teď. Velmi důležité je, aby se sklizené víno udržovalo v nádobách bez přístupu vzduchu.

„Jakmile v této době ke zkvašenému vínu pustíte vzduch, tak vám zoctovatí. A můžete všechno vyhodit. V těchto dnech víno necháváme kvalitně sednout, mošt se čistí, což trvá několik týdnů až měsíců. Potom ho stočíme, zbavíme ho všech kalů a opět skladujeme v demižonech bez přístupu vzduchu. První mladá vína budou hotová na svatého Martina,“ vysvětluje vinař, který letošní sezónu hodnotí jako lepší průměr.

Jak se pozná kvalitní burčák? Poslechněte si audio pořadu.

Spustit audio

Související