Katchaba píše zdravé kuchařky, ale dieta je pro ni sprosté slovo
Karolína Katchaba Hrubešová je foodblogerka a autorka několika knih zaměřených na zdravou výživu. Na vlastní kůži se přesvědčila, že její vysokou nadváhu žádná dieta nesnížila.
Proto se začala zabývat zdravou výživou hlouběji. Jedla pravidelně a vybírala si kvalitní potraviny s dostatkem všech potřebných živin. A protože se jí tento přístup k vlastnímu tělu vyplatil, začala svou zkušenost předávat dál. Nejdůležitější je podle ní změnit celkově životní styl a přístup ke stravě. Je to změna na celý život.
Knižní novinka - Mámy hubnou s námi
Karolína Katchaba Hrubešová přichází 30. října s novinkou, která spojuje zdravé recepty a cvičení. Kniha se jmenuje Mámy hubnou s námi a je vhodná pro dnešní dobu, kdy jsou lidé mnohem víc doma.
I tato kuchařka se ostře vymezuje proti nezdravým dietám, a navíc kombinuje zdravé stravování s domácím cvičením.
„Právě tato doba nahrává tomu, abychom se zamysleli nad svým životním stylem a zkusili to jinak. V knize je 90 receptů a 45 cviků. Cvičební plán vytvořil pardubický trenér fitness a medailista z mistrovství světa a Evropy v silových disciplínách Svatopluk Vobejda.
V nové kuchařce Mámy hubnou s námi najdete i moučníky. Vyzkoušejte třeba ořechovou roládu bez mouky od Katchaby.
Ořechová roláda bez mouky
- 50 g vlašských oříšků
- 40 g sladidla xylitolu,
- 4x vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- špetka soli
- kelímek zakysané smetany
- domácí marmeláda
- pár kousků čerstvého ovoce (např. borůvky)
Postup:
Ořechy rozmixujeme. Žloutky rozkvedláme v misce vidličkou. Bílky ušleháme skoro dotuha, nejlépe metličkovým mixérem. Poté postupně zašleháváme xylitol a po dosypání celé dávky šleháme ještě asi minutu.
Následně vezmeme stěrku a pomalinku přimícháváme žloutky a ořechy na střídačku. Tuto směs vylijeme na plech vystlaný pečicím papírem a rovnoměrně ji rozetřeme.
Pečeme při teplotě 160 stupňů asi 10 minut, povrch musí být narůžovělý. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odpočinout, a pak placku překlopíme na jiný plech. Nyní velmi opatrně a pomalu strháváme pečicí papír.
Pak stočíme korpus na sucho do rolády a necháme asi 10 minut chladnout. Po této době ji opět roztáhneme a potřeme zakysanou smetanou a marmeládou a poklademe borůvkami. Opět zamotáme a zabalíme do potravinové fólie. Necháme alespoň hodinu v lednici ztuhnout.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.