Kde hledat recept na ženské problémy? Na srpnové louce

10. srpen 2020

Srpnové louky jsou plné tzv. ženských bylin. Ale jen bylinky na ženská onemocnění nestačí. Podstatnou roli hraje i psychika.

„Přijměte svou přirozenou cykličnost a važte si jí. Vnímejte menstruaci jako dar, díky kterému můžete mít děti,“ radí bylinkářka Radka Svatošová a zároveň přidává pár bylinkových tipů.

Kontryhel je univerzální bylina, které se také přezdívá Mariin plášť. Najdete ji na loukách, hojně letos roste například v Orlických horách. Všimnete si jí nejvíc pro ránu, když jsou na listech kapky rosy.

Kontryhel neboli husí nožka (ilustrační foto)

Nasbírejte si kvetoucí nať i lístky, uvařte si čaj z čerstvé byliny a zbytek nasušte na zimu. Kontryhel podle Radky Svatošové pomáhá při menstruačních nepravidelnostech, při nerovnováze hormonů, a to hlavně ženám po čtyřicítce.

Kopřivové semínko v medu

Kopřivová semínka, to jsou zelené hrozínky, které visí z kopřiv právě teď – na konci léta.

Tato semínka jsou pro nás mnohem zdravější, než například chia semínka z dovozu. Pokud si chcete vyrobit přírodní afrodiziakum – naložte semínka do medu a užívejte po lžičkách.

Fermentovaný čaj z maliníku na denní pití

Maliník je další bylinka pro ženské zdraví, která ochraňuje reprodukční soustavu. Pro muže jsou listy maliníku také prospěšné, protože tzv. čistí krev.

Nasbírejte listy maliníku a nechte je dvě až tři hodiny zavadnout. Pak je pomačkejte, naklepte paličkou, podrťte, aby se narušila jejich struktura a byly vlhké. Pomačkané listy pak vložte do sterilních a suchých zavařovacích skleniček. Listy pevně napěchujte do sklenice a dbejte, aby byla úplně plná.

Sklenice uložte na teplé a tmavé místo o teplotě čtyřicet až padesát stupňů na šest až dvanáct hodin. Může to být mírně zapnutá trouba nebo klidně i auto v parném létě či půda. Když listy změní barvu na zelenohnědou a objeví se nová vůně – např. ovocná, je to znamení, že oxidaci můžete zastavit. Listy pak pokrájejte nadrobno keramickým nožem a rychle dosušte na slunci, v sušičce nebo na pánvi či v troubě při velmi nízké teplotě.

Čaj uložte do sklenic na tmavé místo. Můžete popíjet hned nebo ještě nechat projít procesem suchého zrání. Plná chuť čaje se rozvine po době nejméně jednoho měsíce.

Čaj z jetele lučního je lepší než multivitaminový koktejl

Hojný jetel luční zmírňuje projevy klimakteria. Je vhodný i pro muže, protože je to účinný prostředek, který dodává tělu vitamíny a minerály. Šálek čaje z jetele lučního zvyšuje obranyschopnost organismu.

Spustit audio

Související