Kde zůstal viset? Studentská aplikace on-line ukazuje polohu vašeho spoje

18. březen 2022

Trolejbusy červeně, autobusy modře a na mapě Pardubic přesně tam, kde momentálně jsou. Tak nějak vypadá nová aplikace, kterou vymysleli Jan Volhejn a Jakub Kacálek ze Střední školy informatiky DELTA.

Celý projekt začal v jedné soutěži. Do týdne inovací se tentokrát zapojili právě i středoškoláci. „Měli jsme za úkol vylepšit život obyvatelům města. Vytvořili jsme projekt pro vizualizaci MHD. I když byl velmi hrubý, tak se nám podařilo soutěž vyhrát,“ popisují začátky.

Cesta k datům

Ředitel školy následně domluvil se šéfem pardubického dopravního podniku Tomášem Pelikánem poskytnutí reálných dat z provozu. „Pan Pelikán byl nadšený a nechal nám volný přístup. Díky tomu jsme mohli aplikaci vytvořit. Je to náš zatím největší projekt. Máme velkého zákazníka, těší nás reakce na sociálních sítích. Denně podle nich přichází okolo 400 lidí. Rádi na něčem takovém pracujeme,“ pochvalují si studenti.

Data byla dřív dostupná jenom interně pro dopravní podnik. Všechny autobusy a trolejbusy mají GPS a odesílají informace automaticky. „My jsme se mohli napojit na už existující tok dat, který zobrazujeme. Vytváříme animaci pro uživatele. Zpoždění v zobrazení se pohybuje okolo deseti vteřin oproti reálnému stavu.“

Do budoucna chtějí autoři aplikaci doladit. „Pořád toho máme spoustu, co by se dalo vytvořit. Zatím to je beta verze. Než jsme aplikaci zveřejnili, nastávaly chvíle, kdy autobusy lítaly ze strany na stranu. Chovaly se šíleně. Hledali jsme správný způsob zobrazování dat. Dopravní podnik by jednou mohl aplikaci převzít jako svoji oficiální,“ myslí si.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související