Kdo si koupí skipas online, nezasekne se u pokladny, říká manažer z Říček

13. prosinec 2021

První víkend provozu ve Ski centru Říčky v Orlických horách si užili bez ztráty času ti, kteří si koupili skipas online. U pokladny v areálu se od rána tvořila fronta lyžařů, kteří s koupí skipasu elektronickou cestou zaváhali.

„Musíme kontrolovat certifikáty o bezinfekčnosti, proto to zdržení u pokladny. Kdo kupuje dopředu na e-shopu, nahrává tam rovnou svůj certifikát o očkování nebo prodělané nemoci, takže pak nemusí dlouze čekat. Doporučuji zajistit si to takto předem. Vyhnete se pokladně a jdete rovnou z parkoviště k turniketům,“ vysvětluje manažer Ski klubu Ústí nad Orlicí, který provozuje Ski centrum Říčky v Orlických horách Jan Duffek.

Sjezdovky v Říčkách jsou v provozu už od 8. prosince. Vedou na vrch Zakletý, tedy do výšky 992 metrů nad mořem. I když to není příliš vysoko, v Říčkách jsou připraveni na zimu vždy o něco dřív, než v okolních střediscích. Jak je to možné?

„Máme štěstí, že je v Říčkách takové zvláštní mikroklima. Máme většinou o kousek větší zimu a lepší podmínky pro zasněžování, proto se nám o něco dříve podaří otevřít sezónu,“ vysvětluje manažer Ski Klubu Ústí nad Orlicí Jan Duffek.

Lyžovačka na jeden den

Převážná část návštěvníků lyžařského areálu v Říčkách jsou jednodenní lyžaři z regionu východních Čech. Ráno si přivstanou, přijedou na osmou a do čtyř do odpoledne si užívají sjezdové lyžování na svahu. Historicky tam vyrostlo několik generací lyžařů. Areál funguje od konce 50. let, kdy byla postavena na vrch Zakletý první sjezdovka.

„Dnes není výjimkou, že přijedou babičky a dědové se svými vnoučaty. A naším úkolem je perfektně připravit sjezdovku. Tuhle tradici zachováváme taky od úplných začátků, kdy se klub jmenoval Jiskra Ústí nad Orlicí. V noci se snažíme o to, aby byl ráno povrch jako manšestr,“ podotýká manažer Duffek a dodává, že první víkend v Říčkách ukázal, jak moc návštěvníkům lyžování chybělo. „Lidé změnili návyky. Až do čtyř do odpoledne, kdy zavíráme, pořád makali. Hoblovali sjezdovky do posledního okamžiku,“ usmívá se Jan Duffek.

Okolí Říček láká i běžkaře. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.