Kdy prozradit, jak je to s Ježíškem a kam zmizel kapr z vany?

19. prosinec 2018

Rozepsaly se vaše děti v dopise Ježíškovi příliš? Jak pod stromečkem předejít zklamání a odpovědět na všetečné dětské otázky ohledně nadílky jsme řešili s psychology Andreou Šmejdovou a Jiřím Knollem.

Dárky bychom měli pořizovat úměrně k věku a přání dítěte a také našim finančním možnostem. „Nemusíme za každou cenu kupovat všechno, co na seznamu uvidíme. Děti si stejně po čtrnácti dnech nepamatují, o co všechno si napsaly,“ říká paní Andrea. Sepisování dárků psychologové považují za skvělý stavební kámen celých Vánoc.

„Mně se tento způsob napsat Ježíškovi, moc líbí,“ přitaká ředitel Pedagogicko psychologické poradny Jiří Knoll.  Zatímco děti vymýšlí, co by chtěly pod stromeček, rodiče se k nim mohou připojit a promluvit si o tom, co je reálné a co ne. Mají možnost to ovlivnit natolik, aby byly nakonec obě strany spokojené.

Které hračky ano, a které ne?

Vždy je nutné zvážit věk dítěte a podle toho dárečky vybírat. Vhodné jsou určitě hračky, které děti nějakým způsobem obohacují a rozvíjí. Nezapomeňte ale ani na ty, které pobaví. Samozřejmě také zohledněte přání vašich miláčků, a co nejvíce se jim přizpůsobte. „Abych pravdu řekla, je to i taková past na rodiče, když víme, že si s těmi dárky potom budeme spolu s dětmi muset hrát.“

Kdy prozradit, jak je to s Ježíškem?

Děti často podléhají televizním reklamám a nabídkám prodejních řetězců a ubránit se tomu v dnešní době nejde. Ale s přibývajícím věkem jim dochází, že koupit všechno a všechny obdarovat nemůže Ježíšek stihnout.

„Až děti za námi přijdou a začnou se ptát, měli bychom zjistit, co si všechno vlastně o Ježíškovi myslí, čemu věří a čemu naopak už ne. Vše je o filozofii rodiny a záleží jen na tom, jak dlouho to chceme maskovat a udržet si tuto krásnou tradici. Podle mě je moc fajn, když starší sourozenci tuhle hru s těmi mladšími hrají,“ pochvaluje si psycholožka.

Kam zmizel kapr, který byl ve vaně?

Vánoce nejsou jen o dárcích, ale také o zvycích a jedním z nich může být i živý kapr ve vaně.  Pokud doma chceme dětem o svátcích dopřát živou rybu, měli bychom s nimi o tom mluvit hned od začátku, že kapr za nedlouho skončí na talíři. „Určitě nedovolte, aby mu daly jméno, protože sníst Karla je o mnoho těžší, než sníst obyčejnou rybu.“

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.