Když audioknihu, tak s Bohdanem Tůmou. Pardubický zpěvák ulovil velkou rybu

27. září 2021

Teprve v loňském roce vydal svoji prvotinu. Kniha Skoro všechno nej byla natolik úspěšná, že si ji dnes už můžete i poslechnout. A ještě navíc s hlasem legendárního dabéra.

Frontman skupiny Pirate Swing Band Jiří Ševčík takový úspěch nečekal. A že pro interpretaci získá Bohdana Tůmu? To už vůbec ne.„Před rokem jsem byl na rozhovoru o knize v televizi. Moderátor se mě ptal, jestli budu dělat i audioverzi. Ve vtipu jsem opáčil, že pokud by k tomu došlo, tak jediná dvě jména, která mám v hlavě, jsou Bohdan Tůma a Ivan Trojan. Asi za týden jsem měl hodinový rozhovor s Bohdanem Tůmou, ke kterému se to přes nějaké společné kamarády doneslo.“

Zvuková lahůdka

Místo audioknihy se nakonec zrodila spíš rozhlasová hra. Trvá sedm hodin. „Počet Bohdanových rejstříků je neuvěřitelný. Každou postavu s přímou řečí mluví jiným hlasem, dokonce i zpívá. Vyprávění doplňují speciální jazzové aranže. Bohdan mi taky vysekl zajímavou poklonu. Během natáčení mi řekl, že tak složitý text měl na stole jenom od Jacka Londona. Prý on a já máme moc širokou slovní zásobu,“ usmívá se Ševčík.

Čtěte také

Kniha vznikla k deseti rokům kapely. Původně mělo jít jenom o brožurku. „Lidé, kteří rozumí knihám, mi řekli, že je to takové neosobní a že bych měl napsat v první osobě aspoň nějaký úvod. Když jsem jim dal tu jednu stránku přečíst, tak tvrdili, že je to asi o 800 procent lepší než celý zbytek. Nakonec jsem sednul a vyprávěním v první osobě pokryl 37 let do doby vzniku kapely. Měl jsem tu čest se díky různé shodě okolností potkat anebo pracovat s lidmi jako Elton John, David Bowie, George Michael, Mick Jagger, skupina Queen a další.“

Přeložené Gala

Po nucené covidové pauze by se koncem roku mělo vrátit Pirate Swing Band Gala. Vstupenky z loňska zůstávají v platnosti. Hned třikrát se představí speciální host Dan Bárta. Zazní jeho oblíbené rockové písně ve swingových aranžích Radka Škeříka.

Vystoupení v Pardubicích hostí Dům hudby 9. prosince od 19 hodin. Ve stejném čase bude k vidění i 15. prosince v Kongresovém centru Aldis. V 19:30 následně začne o den později ještě v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související