Když se mi povede zlomit rybáře jsem spokojený, říká taneční mistr

26. září 2024

Je tady doba tanečních. Nejen mládež má možnost naučit se kroky polky, valčíku nebo salsy. Ve velké oblibě jsou i taneční pro dospělé. Co všechno mohou člověku hodiny tance dát? Na to jsme se ptali pardubického tanečního mistra Radka Smejkala.

Dospělí chodí znovu do tanečních nejen pro to, aby se na plese mohli předvést jako dobří tanečníci. „Podle mých zkušeností je to i nový impuls pro páry, které tráví společný čas tancem, u toho si dají skleničku a zažijí hezký večer,“ říká taneční mistr Radek Smejkal a pokračuje:

„My přece nechceme udělat z lidí soutěžní taneční páry. Chceme, aby si to lidi užívali. A mým největším úspěchem je, když se mi podaří tzv. zlomit rybáře.“ Většinou totiž své muže přihlašují do kurzu manželky. A někdy se stává, že muži sice souhlasí, ale pod podmínkou, že za těch devět protančených večerů si vyberou devět dnů na rybách.

„Když se mi tedy podaří zlomit rybáře, tak to znamená, že se příští rok takový pár přihlásí do pokračovacích tanečních znovu. A stává se, že zájem projeví nejen manželka, ale i samotný rybář. To je pro mě ta největší odměna,“ usmívá se Smejkal.

Tancem proti demenci

Při tanci je nutné zapojit hlavu i svaly. Je to o koordinaci pohybu. Pro většinu lidí to znamená něco úplně jiného, než běžně dělají. Není to rutina, musí u toho přemýšlet. A právě to je nejlepší prevence proti Alzheimerově chorobě.

„Při tanci je potřeba zapojit všechno. A v ten moment je to hodně věcí najednou. Proto musíme taky zapomenout na všechno kolem. Prostě zabouchneme dveře a na tanečním parketu se soustředíme jen na kroky a svého partnera,“ uzavírá Radek Smejkal.

Proč nemůže být skvělý profesionální tanečník dobrým učitelem tance? Poslechněte si víc v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související