Zaběhat si ve skupině je prospěšné pro všechny. Vlastní chyby v technice odhalíte líp na druhých

27. září 2024

Běh je dobrým impulsem pro životní změnu. Základem je dobrá motivace, trpělivost a pravidelnost. Zajít si jednou za týden zaběhat a přitom se strhnout, to není správná cesta. 

Dobré je aspoň jednou za čas běhat ve skupině. Nejen kvůli větší motivaci, ale také si rychleji zlepšíte techniku. Hodně lidí běh brzy vzdává, protože jim nejde právě technika.

„Lidé, se kterými běháte, bývají v podobné situaci a dělají chyby. Pozorujte je a učte se z chyb druhých. A sami si řekněte, co dělá ten před vámi špatně. Učit se z chyb ostatních je to nejlepší, co můžete udělat, i když to zní možná divně,“ vysvětluje lektor M&M Běžecké kurzy Pardubice Matěj Kábele.

Ruce hrají v běhu zásadní roli

Správné protažení po běhu je velmi důležité

Každý z běžců je jiný i chyby jsou různé. „Někteří našlapují na špičku, jiní to berou příliš přes patu. Nebo jsou příliš předkloněni či zakloněni. Každý běhá zkrátka jinak. Proto je dobré, když se můžete podívat na ostatní a napodobit to správné. Při běhu by měl člověk být kolmo k zemi nebo v mírném předklonu. Ale neexistuje univerzální rada,“ říká lektor Matyáš Balla a Matěj ho doplňuje:

„Pozor na ruce. S tím má hodně lidí problém. Zkoordinovat ruce s nohama není vždycky jednoduché. Ale my přece běháme nohama i rukama. Hodně sportovců – když už nemůžou – tak to dohání rukama.“

Jednou z chyb je podle lektorů sekání loktem. Vypadá to, jako když člověk hraje na buben nebo seká cibuli. Tento pohyb ale s tělem nepohne. Je potřeba zapojit i ramena, používat celou paži.

Věděli jste, že existuje běžecká abeceda? A jak hospodařit při běhu s dechem? Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související