Když se v roce 2020 zastavil svět, začala vyrábět svíčky. Teď z vosku odlévá i sošky

8. leden 2024

Svíčky už dávno nejsou jen zdrojem světla, ale patří mezi interiérové doplňky, které nám zpříjemňují atmosféru a vnáší do našich příbytků nejenom světlo, ale i krásu, vůni a pohodu.

Ilona Šimonová z Pardubic začala s výrobou figurálních svíček v covidových letech a jak sama říká, k této zálibě ji předurčilo i její jméno. Ilona je totiž maďarskou formou řeckého jména Helena a to znamená světlonoš.

Inspiraci a zkušenosti čerpala především z internetu, a co nedohledala, to se naučila metodou pokus omyl. „Nejdřív jsem dělala klasické svíčky, ale potom jsem si zkusila vyrobit i formu na lití a to mě zaujalo. Líbilo se to i lidem a tak jsem v tom pokračovala,“ říká Ilona Šimonová, která jako hlavní surovinu používá včelí vosk. V její nabídce najdete i vonné svíčky, které jsou z vosku sójového.

Ilona Šimonová

Odlévání

„Že bych ty svíčky dělala od začátku sama, to nedělám. Odlévám už existující sošku. Třeba sovičky jsem vzala mamce z poličky. Čím víc je soška detailní, tak ten silikon má krásnou vlastnost, že zateče do detailů a pak, když to patinuju a barvím, tak to nádherně vynikne. Takže si udělám silikonovou formu z nějaké hezké sošky, zatuhne to, rozříznu to a můžu lít vosk,“ popisuje Ilona Šimonová. Jaký silikon na formu použít najdete na internetu po zadání hesla silikon na výrobu forem.

Kde sehnat materiál

Na internetu můžete nakoupit také materiál na knoty, dobarvení vosku, případně na barvení už hotových svíček. Vosk získáte nejenom u včelaře, ale klidně můžete sbírat zbytky z vyhořelých svíček. U tavení vosku je třeba být velmi opatrný nejenom kvůli možnému znečištění, ale i případnému vzplanutí. „Vosk by se neměl nikdy vařit. Nejlepší je dát ho v kastrůlku do trouby na nějakých sedmdesát stupňů a nechat to pomalu roztavit,“ doporučuje Ilona Šimonová.

Jak vyrobit aromatickou svíčku? Jak dlouho svíčka tuhne a na co si dát pozor při odlévání? Dozvíte se, když si poslechnete celé povídání s „pracovnicí světla“ Ilonou Šimonovou.

Spustit audio

Související