Klasický turek vás sice nakopne, je ale plný škodlivých látek

29. leden 2024

Někteří Češi nedají dopustit na kávu s lógrem na dně, které říkají turek.  Jedním z důvodů je i to, že je žádná jiná káva tak nepovzbudí.

Je to tak, protože český turek má v sobě podle znalce kávy Jiřího Sýkory mnohem více kofeinu, než například espresso. Bohužel ale i více tříslovin a zdraví škodlivých látek.

Chuť kávy dělá vypražený olej

„Takový studený turek, to je skutečně „nakopávač – zabiják,“ míní Jiří Sýkora, který rozhodně doporučuje jinou přípravu kávy.

„Kávu neděláte ze zrníčka, zrníčko je odpadem z kávy, kávu tvoří vypražený olej. A právě olej způsobuje příjemnou vůni a chuť kávy. Kofein ale olej neobsahuje. Ten je v tom odpadu, tedy v lógru na dně hrnku. Takže pokud mletou kávu louhujete dlouho, můžete do sebe dostat pětkrát až desetkrát více kofeinu,“ podotýká zkušený pražič kávy.

Čtěte také

Čím delší je doba presování, tím dostaneme nejen více kofeinu, ale i tříslovin. Jiří Sýkora doporučuje klasické espresso. Podle něj je ale lepší presovat kávová zrna spíše kratší dobu.

„Presujte do čtyřiceti, maximálně sedmdesáti mililitrů a pak dolijte horkou vodou a uvidíte, jaká je najednou chuť kávy lahodnější. Není trpká, nedráždí žaludek a můžete si užít více šálků,“ uzavírá Sýkora.

Arabica je mnohem kvalitnější a chutnější než robusta. Nenechte si vnutit opak, varuje Jiří Sýkora. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související