Klasický turek vás sice nakopne, je ale plný škodlivých látek
Někteří Češi nedají dopustit na kávu s lógrem na dně, které říkají turek. Jedním z důvodů je i to, že je žádná jiná káva tak nepovzbudí.
Je to tak, protože český turek má v sobě podle znalce kávy Jiřího Sýkory mnohem více kofeinu, než například espresso. Bohužel ale i více tříslovin a zdraví škodlivých látek.
Chuť kávy dělá vypražený olej
„Takový studený turek, to je skutečně „nakopávač – zabiják,“ míní Jiří Sýkora, který rozhodně doporučuje jinou přípravu kávy.
„Kávu neděláte ze zrníčka, zrníčko je odpadem z kávy, kávu tvoří vypražený olej. A právě olej způsobuje příjemnou vůni a chuť kávy. Kofein ale olej neobsahuje. Ten je v tom odpadu, tedy v lógru na dně hrnku. Takže pokud mletou kávu louhujete dlouho, můžete do sebe dostat pětkrát až desetkrát více kofeinu,“ podotýká zkušený pražič kávy.
Čtěte také
Čím delší je doba presování, tím dostaneme nejen více kofeinu, ale i tříslovin. Jiří Sýkora doporučuje klasické espresso. Podle něj je ale lepší presovat kávová zrna spíše kratší dobu.
„Presujte do čtyřiceti, maximálně sedmdesáti mililitrů a pak dolijte horkou vodou a uvidíte, jaká je najednou chuť kávy lahodnější. Není trpká, nedráždí žaludek a můžete si užít více šálků,“ uzavírá Sýkora.
Arabica je mnohem kvalitnější a chutnější než robusta. Nenechte si vnutit opak, varuje Jiří Sýkora. Více si poslechněte v záznamu pořadu.
Související
-
Nejškodlivější káva? Český turek a bezkofeinová
Ještě před pár lety se Češi spokojili s mizernou kvalitou kávy. Dnes už jsou naše chuťové pohárky citlivější. Přesto je stále spousta chyb, které se při přípravě ká...
-
Dlouhým presováním se kvalita kávy ničí. Espresso je lepší dolít horkou vodou
Dáváte si raději větší hrnek espressa, než je ve zvyku třeba v Itálii? V tom případě je lepší dolít si malou kávu horkou vodou. V restauracích už to běžně funguje.
-
8 způsobů, jak doma připravit výbornou kávu
Káva krásně voní, má povzbuzující účinky a je zdravá. Bylo by proto škoda nevychutnat si ji v plné kvalitě. Existuje mnoho způsobů, jak si tento lahodný nápoj připr...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.